„Acest sistem de vot nu-l putem accepta pentru că, în primul rând, minimalizează democraţia în Republica Moldova. Noi şi aşa avem o democraţie foarte şubredă, care nu este dezvoltată, şi aici venim să-i dăm încă o lovitură prin schimbarea sistemului electoral. Acest lucru nu poate fi acceptat în ţara noastră. Nouă nu ne trebuie un asemenea sistem de vot, pentru că suntem mulţi şi avem opinii diverse. Noi avem cetăţeni care vor să aibă alte opţiuni. Următorul protest pe care îl planificăm va fi pe 11 iunie, ora 12:00, în scuarul Parlamentului. Chemăm populaţia să vină la acest miting, să susţină democraţia din această ţară”, a spus Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice.

„Acest sistem propus de Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor consacrează, de fapt, o situaţie în care în ţara aceasta vor exista doar două partide, cele care au bani şi resurse administrative, dar nu numaidecât cele pe care dumneavoastră le susţineţi. Dacă vă pasă de viitorul acestei ţări şi vreţi ca viitoarele alegeri să fie într-adevăr alegeri şi nu o bifare de dragul formalităţii, veniţi pe 11 iunie ca să protestăm împreună în mod paşnic”, a declarat preşedintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea.

Totodată, reprezentanţii societăţii civile susţin prin aceste proteste vom demostra şi partenerilor externi că nu toţi cetăţenii vor schimbarea acestui sistem electoral.

„Cei care ieşim la protest suntem speranţa că vom putea opri degradarea şi transformarea Republicii Moldova într-un stat autoritar precum este Coreea de Nord. Trebuie să dăm un semnal guvernării că în ţara noastră nu toţi ascultă şi fac ceea ce spune Plahotniuc, dar sunt oameni care au un cuvânt de spus. Să transmitem un mesaj şi partenerilor externi că în Republica Moldova mai sunt oameni care gândesc şi pot prezenta viziuni diferite faţă de guvernare”, a spus expertul economic Sergiu Tofilat.

„Reacţia care vine de la partenerii externi confirmă bănuielile noastre că noi ne mişcăm într-o direţie nedorită şi periculoasă. Pardidul Democrat, de fapt, împinge Moldova pe o cale a degradării democratice, pe o cale a transformării ţării într-o dictatură în inima Europei”, a spus şi Alexei Tulbure, fost ambasador al RM la ONU şi la Consiliul Europei.

În context, activistul civic Dumitru Alaiba a făcut apel către instituţiile statului să nu împiedice oamenii să vină la protest, aşa cum s-a întâmplat la cel precedent.

„Facem un apel către instituţiile statului să-şi revizuiască felul de a vedea lucrurile. Pe 14 mai, statul a fost văzut încălcând drepturile de bază ale oricărui cetăţean, bruindu-le accesul să vină la protest. Asta nu este deloc democratic. Noi vrem ca protestul care este planificat pe 11 iunie să se petreacă în condiţii total diferite, nu vrem să vedem nicio intimidare”, a declarat Dumitru Alaiba.