Mai mult, deputaţii europeni au declarat că modificarea sistemului electoral se poate produce doar în condiţiile în care există un sprijin din partea societăţii şi un consens politic larg, nu dor susţinere din partea partidelor din Parlament. De asemenea, guvernanţii de la Chişinău trebuie să ţină cont de avizul Comisiei de la Veneţia.

„Pe 5 mai, Parlamentul RM a adoptat două proiecte legislative care pot să ducă la schimbări importante în sistemul politic din Moldova. Proiectul privind votul uninominal a fost înaintat de PD, iar celălalt a fost înaintat de preşedintele Dodon. Cetăţenii din Republica Moldova trebuie să decidă în legătură cu modificare sistemului electoral, nu doar partidele parlamentare. Orice schimbare a sistemului electoral trebuie să se bazeze pe  un consens din partea forţelor politice, trebuie să fie o susţinere cât mai largă, dar şi cu sprijinul cetăţenilor. Republica Moldova trebuie să ţină cont de opinia Comisiei de la Veneţia. Noi o să susţinem reformele care vor fi în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Christos Stylianides, comisar pe raportul privind situaţia din Republica Moldova.

„Sunt împotriva acordării unui ajutor financiar Moldovei pentru că nu cunoaştem unde se vor duce aceşti bani. La Chişinău toată lumea ştie că s-a furat un miliard, dar nimeni nu e responsabil, pentru că justiţia nu funcţionează. De fapt, nu cetăţenii ar profita de pe urma ajutorului european, ci elitele cleptocrate. Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acestui ajutor este că guvernul ar fi proeuropean. Fals - guvernul nu este controlat de Parlament, ci de oligarhul Plahotniuc, care cumpără deputaţii la bucată, în primul rând comunişti. Domnul Plahotniuc s-a înţeles cu preşedintele Dodon, care e un personaj aparte, complet aservit intereselor Moscovei. Ei vor să introducă un sistem electoral care să ducă la un sistem bipartid, astfel încât partidul lui Plahotniuc şi partidul lui Dodon să controleze jocul. Din coaliţia proeuropeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu sluga lui Putin. Asta e realitatea de la faţa locului. În aceste condiţii, şi cum libertatea presei e călcată în picioare şi statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de aceste elite cleptocrate”, a menţionat deputatul european Cristian Dan Preda.

„Presă liberă, pluralism politic, jurnalism de calitate, combaterea corupţiei şi a propagandei ruse sunt căile cele mai bune pentru a creiona direcţia europeană a Republicii Moldova. Trebuie de dat un semnal clar Chişinăului că este nevoie de acţiune urgentă în toate aceste domenii. Din nefericire, situaţia este foarte gravă. Există multă dezinformare în această ţară, trebuie să ţinem seama de starea de oboseală la nivelul societăţii, neîncrederea cetăţenilor în autorităţi. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru a stimula consolidarea democratică a Moldovei”, a menţionat Anna Elżbieta Fotyga, membru al Parlamentului European din partea Poloniei.

În acest context, europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportor permanent pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM, a transmis un mesaj către autorităţile din Republica Moldova: „Ne revine o răspundere foarte mare pentru calea pe care o are Moldova. Curând, va fi greu de schimbat situaţia. Nu pot spune cât de serios este considerat statul de partener-asociat UE. Acest parteneriat înseamnă anumite obiective şi trebuie să fie atinse, dar nu să existe doar linii deschise de credit. Aşteptăm ca în Moldova să prevaleze o cultură politică europeană. În Europa regulile electorale sunt pentru o competiţie corectă, fără a crea privilegii pentru unii, în Europa justiţia e un drept. Astfel, vreau să fac un apel către autorităţile moldovene: nu vă lăsaţi induşi în eroare de premisa că Bruxellesul este gata să mai scoată un cec din buzunar. Vrem să vedem fapte şi schimbări reale în stil european. Asta aşteptăm de la autorităţile din Republic Moldova”.

 „Într-un stat democratic sistemul uninominal-mixt funcţionează, dar în Moldova, unde 5 la sută din oameni sunt foarte bogaţi şi restul populaţiei este săracă, în baza acestui sistem, cei bogaţi îşi vor cumpăra Parlamentul. La aceasta se adaugă şi propaganda şi dezinformarea făcută de presa care aparţine oligarhului Plahotniuc. Finanţarea RM trebuie condiţionată de reforme reale, pentru că asta vrea şi populaţia. Justiţia trebuie să fie independentă, trebuie să fi combătută corupţia, recuperarea acelui miliard furat. Trebuie să fie în mod real, nu doar în vorbe”, a continuat europarlamentarul Monica Macovei.

Şi europarlamentarul Siegfried Mureşan a menţionat că Republica Moldova trebuie să îndeplinească condiţionalităţi clare, precum combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, întărirea justiţiei şi buna funcţionare a statului de drept.

„UE doreşte să ajute cetăţenii Republicii Moldova, pentru asta am alocat 746 milioane de euro, bani din bugetul UE, pentru cei şase ani 2014-2020. Suntem gata să acordăm încă 100 de milioane, dar nu o vom face doar decât cu îndeplinirea unor condiţionalităţi: combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, întărirea justiţiei şi buna funcţionare a statului de drept. Acestea sunt reforme pe care cetăţenii Republicii Moldova le aşteaptă. În ceea ce priveşte modificarea sistemului electoral, autorităţile de la Chişinău trebuie să implementeze avizul Comisiei de la Veneţia”, a adăugat Siegfried Mureşan.

„Moldova este rezultatul procesului de transformare în care oligarhi, precum Plahotniuc, care se adaptează noilor realităţi, au învăţat cum să creeze partide ca să se poate folosi mai bine de ele. Suntem ca în mijlocul unei piese de teatru. Avem nevoie de cerinţe foarte clare pentru Moldova. Este vorba despre condiţionalităţi precise şi implementabile pentru primirea de fonduri europene. Totodată, trebuie să se termine procesele împotriva oponenţilor politici”, a declarat deputatul european din Germania Helmut Scholz.

Aceste păreri a fost susţinute şi de parlamentarul Fabio Massimo Castaldo, care a spus că se aşteaptă că Plahotniuc va continua să-şi concentreze puterea pentru a controla totul în Republica Moldova.  

„Moldova este o ţară coruptă. În 2015, au avut loc nişte proteste de amploare în urma jafului bancar. Au urmat mai multe contraatacuri din parte Guvernului, care a dorit să îngenuncheze opoziţia şi libertatea presei. Având în vedere că se pregăteşte modificarea electorală în această ţară, ne aşteptăm la ce este mai rău din partea lui Plahotniuc, oligarhul care doreşte să controleze totul. Corupţia este în floare. Noi trebuie să acţionăm pârghiile care se cer pentru acţiona. Să le spunem clar că trebuie să existe lupta împotriva corupţiei şi că nu putem să oferim bani până când nu se va schimba ceva cu adevărat în această ţară”, a explicat Fabio Massimo Castaldo.

Amintim că Parlamentul European a amânat asistenţa de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova după ce mai multe grupuri politice şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluţiile politice din ţară. Astfel, ieri urmau să fie discutate modalităţile de acordare a banilor, între reprezentanţii Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului European, dar convorbirile au fost amânate pentru cel puţin o lună.