Declaraţiile aparţin europarlamentarului Cristian Dan Preda şi au fost făcute aseară în plenul Parlamentului European. Forul legislativ european a decis să amâne asistenţa de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, după ce mai multe grupuri politice europene şi-au exprimat îngrijorări în legătură cu intenţiile tandemului PD-PSRM de a impune sistemul electoral mixt, chiar dacă nu există un consens naţional în acest sens.

„Sunt împotriva acordării unui ajutor financiar Moldovei pentru că nu cunoaştem unde se vor duce aceşti bani. La Chişinău toată lumea ştie că s-a furat un miliard, dar nimeni nu e responsabil, pentru că justiţia nu funcţionează. De fapt, nu cetăţenii ar profita de pe urma ajutorului european, ci elitele cleptocrate. Singurul argument prezentat de Chişinău în favoarea acestui ajutor este că guvernul ar fi proeuropean.  Fals - guvernul nu este controlat de Parlament, ci de oligarhul Plahotniuc, care cumpără deputaţii la bucată, în primul rând comunişti”, a declarat Cristian Dan Preda.

Europarlamentarul a adăugat că în condiţiile în care libertatea presei este călcată în picioare în Republica Moldova, iar statul de drept este doar o vorbă goală, Uniunea Europeană nu poate permite ca aceşti bani să ajungă în buzunarele politicienilor corupţi de la Chişinău.

„Domnul Plahotniuc s-a înţeles cu preşedintele Dodon, care e un personaj aparte, complet aservit intereselor Moscovei. Ei vor să introducă un sistem electoral care să ducă la un sistem bipartizan, astfel încât partidul lui Plahotniuc şi partidul lui Dodon să controleze jocul. Din coaliţia proeuropeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu sluga lui Putin. Asta e realitatea de la faţa locului. În aceste condiţii, şi cum libertatea presei e călcată în picioare şi statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de aceste elite cleptocrate”, a menţionat deputatul european Cristian Dan Preda.

Amintim că pe 5 mai, deputaţii PD, PSRM şi PPE au aprobat în prima lectură trecerea la sistemul electoral mixt. Acesta presupune că jumătate din deputaţi ar fi aleşi, la alegerile din 2018, pe liste de partid, iar cealaltă jumătate – în circumscripţii uninominale.

Votul a luat prin surprindere societatea civilă, care a organizat ulterior proteste zilnice, dar şi formaţiunile opoziţiei pro-europene, Platforma DA şi PAS şi Platforma DA. Andrei Năstase şi Maia Sandu tocmai se aflau la o conferinţă la Bruxelles, în ziua votului inopinat.

Datorită demersurilor făcute la Bruxelles de liderii partidelor antioligarhice, preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, şi liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Hans Van Baalen, au emis o declaraţie comună prin care oficialii europeni condamnă dur guvernarea de la Chişinău şi avertizează cu oprirea tuturor finanţărilor europene dacă PD vor insista pe schimbarea sistemului electoral.