Declaraţiile aparţin liderului PCRM, Vladimir Voronin, şi au fost făcute astăzi în cadrul unei conferinţe de presă.

„Referindu-mă la tema cârdăşiilor, nu pot să nu mă refer la aşa-numitul compromis istoric între aşa-numiţii democraţi şi aşa-numiţii socialişti cu privire la modificarea sistemului electoral. PD şi PSRM coordonează în mod coordonat, încă începând de la alegerea lui Timofti. Au împărţit statul în două părţi inegale. Partea cea mai mare revine îi PD-ului, iar socialiştii se mulţumesc cu partea cea mică. (…) Cu un rating de 2% e clar că partidul de la putere care a cumpărat deputaţi din toate fracţiunile stă şi tremură: ce o să fie la alegerile viitoare. Şi iată inventează diferite sisteme”, a declarat Vladimir Voronin.

Referindu-se la semnăturile adunate de PD în favoarea sistemului mixt, liderul PCRM a spus că mai mai mulţi funcţionarii publici au fost obligaţi să le ofere.

„Iată în ce mod şi-au croit calea spre schimbarea sistemului electoral şi au votat în prima lectură cu 52 de voturi, iar imediat proiectul care nici nu a fost înregistrat la Biroul Permanent şi nici la o comisie. Le-am spus celor de la Veneţia toate aceste focusuri”, a spus Voronin.

Liderul PCRM afirmă că Plahotniuc şi Dodon şi-au împărţit între ei mai multe funcţii şi domenii-cheie.

„Întotdeauna când guvernarea sau PD au probleme, el le sare în ajutor. Chiar de la bun început, între Dodon şi Plahotniuc a existat o înţelegere din care trebuie să rezulte sistemul mixt de alegere a Parlamentului, măcar că democraţii au înregistrat proiectul privind sistemul uninominal. Între ei au împărţit deja domeniul asigurării ţării cu gaze, punându-şi „nacialnicii” lor peste tot, corpul diplomatic, judecătorii, Parlamentul, Guvernul, etc”, a adăugat Vladimir Voronin.