„Nu sunt surprins de acţiunile dânşilor, dar doresc să îi asigur că noi suntem pregătiţi şi că suntem pregătiţi exact pentru acest scenariu. Scenariul în care majoritatea parlamentară, forţele politice din arcul guvernării de la Chişinău ignoră avertismentele partenerilor internaţionali ai Republicii Moldova şi sunt pregătiţi să purceadă la schimbări fundamentale în legislaţia electorală doar în propriul interes. Nu sunt surprins fiindcă se întâmplă, de fapt, exact ce s-a întâmplat în România la începutul anului. Şi anume un grup mic de oameni politici, de care cetăţenii nu se simt reprezentaţi, au decis să acţioneze în propriul interes”, a adăugat europarlamentarul.

„Eu nu am să vă spun acum care sunt toate mijloacele pe care Uniunea Europeană le are la dispoziţie, şi fiindcă este şi la noi un proces decizional continuu. Însă vă spun un lucru, monitorizarea dinspre toate instituţiile Uniunii Europene a evoluţiilor din Republica Moldova este în momentul de faţă mai intensă decât a fost oricând în trecut. Şi de ce a intervenit această schimbare? În primul rând, fiindcă avem un Acord de Asociere semnat, ratificat. Şi toată lumea din Europa doreşte să se asigure că acest Acord de Asociere este implementat. În plus, alt motiv pentru care monitorizăm situaţia în cel mai mic detaliu este că Republica Moldova a ales un preşedinte care a spus foarte deschis că nu crede în Acordul de Asociere şi în parcursul european al Republicii Moldova. Şi de aceea noi suntem mult mai activi decât am fost în urmă cu jumătate de an. Monitorizăm mult mai atent, suntem pregătiţi pentru fiecare etapă”, a spus Siegfried Mureşan.

De asemenea, europarlamentarul avertizează guvernanţii de la Chişinău în legătură cu graba şi netransparenţa cu care se încearcă modificarea sistemului electoral.

Şi vreau să o spun foarte clar: sistemul electoral nu e o joacă. Introducerea votului uninominal sau mixt se încearcă a se face neconsensual, se încearcă a se face fără o dezbatere publică, fără implicarea largă a cetăţenilor, a societăţii civile credibile, fără implicarea largă a forţelor parlamentare din opoziţie, ignorând avizul Comisiei de la Veneţia. Cum poţi să mergi în primă lectură în Parlament, înainte să ai un aviz al Comisiei de la Veneţia? Deci, pe scurt, suntem pregătiţi să reacţionăm”, a explicat Siegfried Mureşan.

În acest context, deputatul european a mai spus: „Vă spun următoarele trei lucruri. Unu, Parlamentul European este de acord să acordăm 100 de milioane de euro Republicii Moldova, aşa cum a propus Comisia Europeană la începutul anului, doar cu respectarea unor condiţionalităţi stricte. Înainte de alocarea fiecărei tranşe, trebuie îndeplinite condiţii precise legate de justiţie, stat de drept, combaterea corupţiei, spălării banilor. Noi suntem pregătiţi să acordăm banii, însă cu condiţionalităţi extrem de stricte. Şi e de la sine înţeles că standardele democratice trebuie respectate. Al doilea lucru pe care vreau să îl spun este că felul cum se gândeşte modificarea legislaţiei electorale produce îngrijorare profundă între toţi oamenii politici serioşi de la nivel european. Nu am întâlnit nici măcar un singur politician serios în Europa social-democrat care să fie de acord cu introducerea votului uninominal sau mixt şi, mai ales, cu introducerea intempestivă, aşa cum guvernarea încearcă. Deci, unu, vrem să acordăm bani cu condiţionalităţi stricte. Doi, votul uninominal, dezbaterea pe votul uninominal e profund îngrijorătoare şi nu se bucură de niciun sprijin la nivel european. Şi trei, declaraţiile preşedintelui Partidului Popular European şi al preşedintelui liberalilor europeni spun foarte clar că ne putem imagina să procedăm la blocarea de fonduri europene alocate Republicii Moldova. Şi acum suntem în etapa în care evaluăm când se poate face aceasta, în ce condiţii. Şi vreau să spun foarte clar: banii sunt pregătiţi să vină la Chişinău – fiindcă oamenii îi aşteaptă şi au nevoie de ei – dar pentru aceasta guvernul trebuie să respecte regulile jocului. Şi dacă preşedintele PPE şi preşedintele liberalilor europeni au spus că sunt dispuşi să blocheze alocarea de fonduri, dacă nu sunt înregistrate măsuri aşteptate, atunci fiţi siguri că vor face uz de această unealtă, exact atunci când simt că efectul este cel mai mare”.

„Tot ce s-a întâmplat în ultimele zile, mai ales ziua de vineri din Parlamentul Republicii Moldova ne îngrijorează. Şi dacă aş fi reprezentant al guvernului Republicii Moldova şi al majorităţii parlamentare, după ziua de vineri, m-aş aştepta ca, evident, cele anunţate politic de preşedintele PPE şi preşedintele liberalilor europeni să nu rămână fără consecinţe. Dacă vine un avertisment politic clar şi totuşi guvernul intenţionează modificări atât de ample ale legislaţiei, cum am spus, neconsensuale, cu efect imediat la următoarele alegeri, fără avizul Comisiei de la Veneţia, e clar că suntem exact pe scenariul pesimist, pe care va exista o reacţie extrem de fermă de la nivel european. Iar principalul motiv de supărare este modificarea rapidă, netransparentă a legislaţiei electorale în beneficiul unui singur partid, nu consensual, nu printr-o dezbatere largă, ci doar mimată şi cu efect imediat la următoarele alegeri”, a conchis Siegfried Mureşan.â

Amintim că preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Hans Van Baalen, au lansat o declaraţie comună în legătură cu propunerea Partidului Democrat privind schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Astfel, Joseph Daul şi Hans Van Baalen au avertizat că dacă va fi implementată această schimbare, PPE şi ALDE vor cere suspendarea finanţării europene pentru Republica Moldova.