1. Votul uninominal – unica şansă a lui Plahotniuc de a-şi păstra puterea.

De votul uninominal are nevoie în primul rând Vlad Plahotniuc şi anturajul său. Dacă sistemul electoral actual, aşa imperfect cum este el, nu va fi schimbat, în 2018 PDM şi PL nu vor trece în Parlament. Iubiţi aceste partide care au distrus Moldova? Ok, atunci susţineţi votul uninominal. Doriţi ca Vlad Plahotniuc să rămână baronul şi avtoritetul Moldovei? Atunci pur şi simplu sunteţi obligaţi să susţineţi votul uninominal.

2. Este penal să schimbi sistemul electoral în pragul alegerilor.

Este curat criminal să schimbi Consituţia doar pentru că ăsta este moftul de moment al lui Plahotniuc. Îi arde curul, pardon de expresie??? Păi astea sunt strict problemele lui personale!

Dacă oamenii într-adevăr doresc reformarea clasei politice prin schimbarea sistemului electoral, atunci de ce să nu implementăm reformele după alegerile din 2018, calm, fără grabă, panică şi debandadă?

Sau chiar e atât de urgent introducerea votului electoral anume acum? Da intoarcerea miliardului furat, punerea sub arest a persoanelor din conducerea de vârf a statului, implicate în furtul acestui miliard, reforma procuraturii, curăţirea justiţiei de judecătorii corupţi, din cauza căror ţara pierde milioane de euro la CEDO, oare nu sunt chestiuni cu mult mai urgente şi mai importante?

3. Campania de promovare a votului uninominal nu este una transparentă.

Din care bani se filmează spoturi video şi se instalează panouri publicitare despre votul uninominal? Cine plăteşte această campanie şi din ce bani? Apar întrebări… Nu cumva propaganda „Votul tău – Deputatul tău” este plătită din miliardul furat? Cine şi din ce bani întreţine o herghelie de profiluri false pe odnoklassniki şi facebook, care proslăvesc votul uninominal? Şi apropo de trolleri…

4. Propaganda „Votul tău – Deputatul tău” este susţinută de trolleri anonimi.

Trollerii plahotniucişti au obosit deja toată lumea prin lipsa de educaţie şi limbaj violent. Sub orice ştire despre votul uninominal apar sute de anonimi care te înjură ca la uşa cortului dacă ai curajul să îţi exprimi dezacordul cu ideile năstruşnice ale lui Vlad Plahotniuc. Poate e destul de ok să foloseşti profiluri false în lupta politică, atât timp cât nu este prevăzut în mod expres că legislaţia interzice să-ţi creezi profiluri false pe net şi să susţii pe politicianul/partidul tău preferat. Însă Plahotniuc chiar nu înţelege că atât timp cât trollerii săi sunt agresivi în limbaj, incoerenţi în argumentarea tezelor PD-ului, ei chiar dăunează proiectelor sale?

Dacă Vladimir Gheorghievici tot întreţine o armată de fake-uri anonime, chiar nu se poate de organizat ceva de genul unui casting, care să cuprindă un examen elementar de limbă română, reguli de bună purtare în timpul unei discuţii sau dispute pe net, şi ceva de genul „buna cunoaştere a strategiei partidului”?

5. Artiştii care povestesc despre votul uninominal habar nu au de drept constituţional, ştiinţe politice şi administrare publică.

Chiar dacă admitem (pentru un timp foarte scurt) că interpreţii autohtoni care s-au filmat în spoturile lui Plahotniuc nu au fost plătiţi în euro şi au făcut-o din intenţii nobile, fiindcă sincer şi din suflet cred că votul uninominal este salvarea pentru ţara noastră, trebuie să înţelegem că ei nu sunt experţi în domeniu şi părerea lor este una foarte subiectivă.

Un interpret se pricepe la votul uninominal exact cât pricepe în vocal, mişcare scenică sau mixaj/mastering un medic, un şofer sau un sudor. Adică nicio boabă!

Da, sunt persoane publice, poate cântă frumos, poate că unii dintre ei chiar ţi-au cântat la nuntă sau la botez, dar asta nu înseamnă că poziţia lor faţă de votul uninominal este neapărat una corectă şi incontestabilă…

Atenţie!!!

Republica Moldova nu are acum nevoie nici de votul uninominal, nici de sistemul mixt, nici de alte pornografii marca Plahotniuc-Dodon. Discuţiile despre necesitatea schimbării sistemului electoral au fost introduse artificial în spaţiul public de agenţii mediatici ai lui Plaha.

Vlad Plahotniuc nu a venit la putere printr-un mod democratic. Partidul său a intrat în legislativ cu doar 19 deputaţi şi a acaparat toată puterea în stat prin metode obscure şi suspecte. Dacă dorim ca măcar copiii noştri să trăiască într-un stat de drept, nu putem susţine acum proiecte penale ale unui oligarh paranoic şi însetat de putere.

Radu Frunzari