„Mihai Ghimpu este autorul şi promotorul ideii controlului instituţiilor de drept şi de reglementare. El a fost cel care a insistat că aceste instituţii trebuie să fie controlate de partidele politice. Acum el plăteşte poliţele pentru acea politică pe care a promovat-o”, a declarat Igor Boţan la Europa Liberă.

Potrivit lui analistului politic, din cauza propagandei de la holdingul controlat de Plahotniuc, mulţi cetăţeni s-au prins deja în această capcană a uninominalului.

„Mulţi dintre cetăţeni nu înţeleg acest lucru. La televiziunile controlate de Partidul Democrat nu se discută în contradictoriu, nu li se explică cetăţenilor că uninominalul este sistemul voturilor pierdute, că într-o circumscripţie ar putea câştiga un candidat cu 20% şi circumscripţia va fi reprezentată de minoritate, iar 80% majoritate nu va fi reprezentată”, a explicat Igor Boţan.

Expertul politic nu exclude că vor urma şi alte cazuri de corupere a deputaţilor de către PD, „un partid care vrea să renoveze clasa politică şi foloseşte cele mai neortodoxe metode pentru acest scop declarat”.

„Noi ştim că Partidul Democrat, având 19 mandate din partea cetăţenilor, a fost în stare să demonstreze că poate converti prin metode speciale diferiţi deputaţi din diferite fracţiuni. Au început cu socialiştii – un singur deputat. Au mers mai departe cu comuniştii, i-au convins ulterior pe liberal-democraţi, o parte din ei. Au ajuns să smulgă şi de la liberali. Deci, noi nu ştim care este acest potenţial de convertire. Probabil, nu este încă expirat acest potenţial”, a spus Igor Boţan.