Drumurile din Coloniţa, mun. Chişinău, localitatea de baştină a familiei Ghimpu, se reabilitează din surse diferite, mai puţin din bugetul local. Unii consilieri de aici ne-au declarat că drumurile au fost reparate în ultimii cinci ani graţie primarului, unii locuitori spun că graţie liderilor pelişti. Cutreierând Coloniţa, am constatat că Mihai Ghimpu are gardul în drum. Primarul Angela Zaporojan afirmă că gardul a fost construit ilegal.

Un sătean ne-a îndemnat să ne deplasăm pe drumul unde are casă liderul PL şi să vedem cum a ieşit acesta cu gardul în drum. „Duceţi-vă şi vedeţi că la el nu e ca la nimeni, boier! A ieşit cu gardul în drum cu vreo trei metri, înconjurând fântâna construită cu zeci de ani în urmă de tatăl său, Tudor Ghimpu”, ne-a îndemnat săteanul. La faţa locului am constatat că bărbatul are dreptate.

„Ca la el la nimeni, boier”

Potrivit localnicilor, liderul PL a reconstruit casa părinţilor săi, transformând-o într-un „conac boieresc”, punându-şi gardul în drum, pe linia bordurii şoselei, din care cauză nu mai există spaţiu pentru trotuar. „În timpul construcţiei gardului, a fost îngrădită fântâna, la care puteau merge cândva toţi locuitorii din mahala”, ne-a relatat consilierul local Ion Cheptini, 60 de ani.

Am întrebat o vecină de-a lui Mihai Ghimpu, care lucra în grădină, dacă nu o deranjează faptul că acesta a ieşit cu gardul în drum. Femeia ne-a întrebat mai întâi cine ne-a trimis, apoi ne-a spus: „Fântâna a fost construită în perioada sovietică, însă Ghimpu a îngrădit-o. Atunci trebuia făcut ceva, acum însă e târziu… Ce să faci, doar nu o să strice omul gardul?”, şi-a dat cu părerea femeia.

„Nu are nicio autorizaţie”

Primarul Angela Zaporojan, fost membru al PLDM, aflat la al doilea mandat, ne-a declarat că acţiunea lui Ghimpu este ilegală şi că nu are nicio autorizaţie, „primăria s-a autosesizat în acest caz”, a precizat ea. „Am trimis acolo poliţistul din sat, Eugen Gumenco, şi… nimic. Întrebaţi-l pe el”, ne-a sugerat Zaporojan. Mai mult, primarul ne-a mai relatat că, în locul fântânii, era înainte o cruce: „A decedat un om în acel loc şi atunci când Mihai Ghimpu şi-a ridicat gardul, a scos crucea, fără a înştiinţa pe nimeni, a dus-o la cimitir. Fac tot ce vor ei”, ne-a declarat primarul.

Eugen Gumenco, şef al sectorului de poliţie pentru localităţile Tohatin, Budeşti, Cruzeşti şi Coloniţa, a infirmat spusele primarului. „Îmi aduc aminte că a fost o discuţie despre acest gard… nimic mai mult. Ar trebui să existe un demers de la inginerul cadastral, de la primărie, ca poliţia să reacţioneze. Nu au existat plângeri de la locuitori. Drumul e ca drumul, nu mă pot pronunţa în acest caz”, a spus poliţistul.

Citiţi continuarea pe Jurnal de Chişinău