Liderii opoziţiei antioligarhice a fost întrebaţi de jurnalistul Ion Terguţă dacă situaţia din Republica Moldova poate fi schimbată într-o altă manieră decât s-a făcut acum opt ani, pe 7 aprilie 2009.

„Noi avem o construcţie politică care arată în felul următor: o groază de tineri decepţionaţi, populaţie decepţionată. Politicienii noştri lipsiţi de moralitate ştiu că populaţia e decepţionată şi aşteaptă asistenţă în fiecare zi şi ei marşează pe această idee şi în baza ei îşi construiesc mesajele politice. Avem o economie care nu poate să ne ajute sub nicio formă, iar sistemul nostru politic este construit în aşa fel încât nu permite schimbul de putere în RM, iar uninominalul face parte din acest scenariu al conservării puterii în RM. Cum altfel decât 7 aprilie? Şi asta nu este un îndemn la revoltă, doar un exerciţiu intelectual”, a ţinut să precizeze Ion Terguţă.

„Suntem obligaţi să nu mai permitem niciodată un 7 aprilie”, a fost răspunsul lui Andrei Năstase.

„Avem capacitatea de a rezolva problema R. Moldova fără un 7 aprilie, se poate şi trebuie să facem asta. Eu nu cred că eforturile tinerilor au fost sacrificii inutile. A murit un om, au fost schilodiţi copiii, dar nimic nu este inutil. Efortul lor îl vom răzbuna prin mijloace paşnice, democratice, civilizate. Plahotniuc a încercat un nou 7 aprilie în cel puţin două rânduri. Pe 20 ianuarie, în spatele Parlamentului, deja după ce a instalat Guvernul, ne-a provocat, a încercat să ne determine la violenţe. Am reuşit să-i deturnăm această intenţie. Acelaşi lucru l-a încercat pe 24 aprilie, atunci când în faţa GBC a adus autobuze cu rezervoarele pline cu combustibil şi ne-au făcut un coridor al morţii prin care trebuia să intrăm şi să nu mai iesim. El trebuia să transforme acel protest paşnic într-un 7 aprilie, dar nu a reuşit, pentru că a fost o organizare exemplară a manifestanţilor. Noi suntem obligaţi să nu mai permitem niciodată un 7 aprilie. Să învăţăm această lecţie. Cei care ne-au maltratat copiii, toţi s-au întors în funcţii publice. Nu avem dreptul să mai admitem un 7 aprilie. Pentru a nu se întâmpla acest lucru, toată ţara trebuie să fie în piaţă. Dacă se produce uninominalul, ţara asta intră în dictatură, nu mai are viitor. Şi într-adevăr va veni timpul că doar prin ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie, să putem răsturna. Să nu admitem acest lucru, să ieşim cu întreaga populaţie să ne opunem dezmăţului”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.

La rândul său, preşedinta PAS a menţionat că în cadrul alegerilor prezidenţiale din toamna anului trecut, forţele antioligarhice au fost pe care să schimbe lucrurile pe cale instituţională, însă scrutinul a fost fraudat de regimul de la guvernare.

„Atunci s-a demonstrat că este o masă critică de oameni în RM care crede în democraţie, în cursul european în pofida decepţiilor prin care au trecut şi a lucrurilor urâte pe care le-au făcut aşa-zisele guvernări proeuropene. Evident că de asta batem alarma acum. Această schimbare a sistemului electoral este ultima picătură în distrugerea democraţiei în RM. Dacă se întâmplă acest lucru probabil va fi imposibil ca să răstorni puterea pe cale legală şi democratică pentru că nu vor mai exista aceste condiţii. Eu sper să nu ajungem acolo, iar dacă o să ajungem acolo, va trebuie să ne pregătim pentru un proces, pentru că e în joc această ţară, viaţa oamenilor care nu mai au 20-30 de ani să aştepte să le asigurăm condiţii de viaţă decente”, a menţionat Maia Sandu.