„Având în considerare ignorarea tuturor adresărilor către conducerea PL de a soluţiona problemele acumulate în formaţiunea noastră, modalitatea în care a fost exclus colegul nostru Anatol Şalaru, lipsa unei democraţii interne caracteristice unui partid liberal, declar desolidarizarea de conducerea PL şi continuarea activităţii mele legislative în calitate de deputat neafiliat. În continuare, mă voi ghida exclusiv de programul electoral pentru care am fost votat în calitate de deputat, valorile democratice şi liberale, voi depune toate eforturile de integrare europeană a RM”, a scris Artur Gutium.


 
Anunţurile au stârnit imediat reacţii şi comentarii pe reţelele de socializare, iar internauţii, precum şi persoane publice, s-au arătat convinşi că, de fapt, cei doi au plecat pentru a vota trecerea la sistemul uninominal.

Mai mult, faptul că un PD-ist s-a grăbit imediat să tirajeze informaţia nu a făcut decât să alimenteze aceste presupuneri.


 
Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, a venit cu o reacţie să clarifice aspectele acestei decizii.
 
„Ieri seara doi deputaţi au părăsit fracţiunea PL. Analizaţi atent structura Parlamentului. Plahotniuc deja are, în perspectivă, 51 de deputaţi pentru votul uninominal. În rândul deputaţilor neafiliaţi mai sunt doi, care încă se opun. De aceea în foarte scurt timp coordonatorul „bespredelului” va mai rupe, de rezervă, încă 4 deputaţi. De acum încolo, el poate fi oprit doar prin consens politic naţional împotriva votului uninominal şi printr-un protest de amploare al societăţii”, a declarat vicepreşedintele PPDA.