Culmea, propunerea vine tot de la reprezentanţii PD, fiind susţinută de analişti afiliaţi guvernării.

„Am şi eu frate şi soră peste hotare, care muncesc acolo. Ei azi impozit în ţara noastră nu plătesc. Dar cu părerea, chiar şi fratele meu, se dă tare. Dar eu am muncit 15 ani în oraşul Hânceşti. Ceilalţi care se dau cu părerea peste noapte, ce au făcut ei pentru ţara asta?”, a declarat primarul PD-ist de Hânceşti, Alexandru Botnari, în cadrul dezbaterilor.

„Eu am fost tot timpul adeptul ca reprezentanţii Diasporei să fie în Parlament, dar dat fiind că astăzi s-au dat două formule ce înseamnă diaspora, atunci juriştii mă vor înţelege foarte bine, s-a spus că este un grup etnic. Nu vă supăraţi, etnia nu participă la alegerile parlamentare”, a continuat şi purtătorul de cuvând al PD, Vitalie Gămurari.

Comentatorii politici pro-guvernare au susţinut şi ei imediat propunerea ca diaspora să nu aibă dreptul de a vota în cadrul unui sistem uninominal.

„Cert este un singur lucru şi cred că nu o să se supere nimeni care o să mă audă din diasporă: nici într-o ţară cu sistem uninominal nu se fac alegeri peste hotare, nu se dau locuri”, a spus analistul Roman Mihăeş.

„Noi, după părerea mea, nu avem diasporă. Avem un număr de cetăţeni care se află vremelnic ori permanent după hotarele RM. Atunci când vorbim vremelnic, nimeni nu le încalcă dreptul, deoarece înşişi ei încalcă alte legi şi prevederi internaţionale, găsindu-se în teritoriu străin în afara cadrului legal. Atunci când vorbim despre cei care se află în permanenţă, ei majoritatea se află în buzunar cu alt paşaport, adică sunt cetăţenii a terţe ţări. Trebuie să constatăm faptul că noi avem un număr de cetăţeni, cetăţeni ai terţe ţări care îşi cerşesc drepturile ba de la un stat, ba de la alt stat. Dreptul la vot este un drept, şi nu o obligaţiune. Cei care ţipă mai tare, ar trebui să deschidă DEX-ul limbii române, să citească atent ce înseamnă diaspora. Sunt împotriva formării circumscripţiilor în aşa-zis diasporă moldovenească pentru că ea nu există”, a declarat şi analistul politic Victor Gurău.

Replica i-a fost dată de directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică. „În ceea ce priveşte diaspora, eu am încercat să consult DEX-ul şi DEX-ul spune... de fapt, poate cineva se uită într-un DEX mai vechi, dar acum unul mai nou, din 98, spune că înseamnă un grup etnic în afara graniţelor ţării de origine. Haideţi să ne amintim de acel apel al celor 18 organizaţii şi de acea hotărâre a Curţii Constituţionale care a scos în evidenţă insuficienţa buletinelor de vot, insuficienţa secţiilor de votare”, a menţionat expertul.

Totodată, Pavel Postică a declarat că este ciudat că, în timp ce tinde spre UE, RM încearcă să treacă la un sistem electoral necaracteristic majorităţii statelor europene.

„Abia ieri seara am revenit dintr-o deplasare. Am fost la monitorizarea alegerilor parlamentare din Armenia şi am rămas plăcur surprins că o ţară din spaţiul post-sovietic, care tinde să ajungă în Uniunea euroasiatică, a implementat un sistem electoral proporţional, cu liste electorale deschise, iar noi, cei care tindem să ajungem în Uniunea Europeană, încercăm să implementăm un sistem care nu este caracteristic majorităţii ţărilor din UE”, a adăugat directorul de programe Promo-LEX.

Tot în cadrul dezbaterilor, preşedintele formaţiunii Democraţia Acasă, Vasile Costiuc, a declarat că, în cazul în care diasporei i se va interzice să voteze, ar fi bine care moldovenii din străinătate să vină în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi să-şi ceară drepturile care le sunt călcate în picioare de guvernanţi.

„Nu oferiţi niciun fel de mandate diasporei, nu recunoaşteţi noţiunea de diasporă şi ar fi minunat ca în ziua alegerilor cei 300, 500, 700 de mii de oameni, un milion, pe care îi considerăm diasporă, să se întoarcă la Chişinău în ziua alegerilor să-şi ceară drepturile în Piaţă, cele care 20 de ani li s-a călcat în picioare. Şi iată atunci să vedem cum va reacţiona guvernarea când va vedea 500 de mii de oameni în Piaţă cerându-şi drepturile”, a spus Vasile Costiuc.

La rândul său, preşedinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat: „Cetăţenii noştri stabiliţi peste hotare foarte uşor, şi declar cu toată responsabilitatea, se racordează la drepturi şi obligaţii, şi atunci când este stabilit foarte clar care sunt condiţiile, ce acţiuni, ce criterii trebuie să realizeze pentru a putea veni şi a vota, eu cred că ei le pot realiza”.

După dezbateri, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut câteva declaraţii în faţa presei.

„Au fost voci care au spus că diaspora sau cetăţenii care stau în afara ţării nu ar trebui să voteze. Concluzii vom trage din cele menţionate. Cei de la Ministerul de Externe au venit cu o informaţie foarte bună şi utilă, care au spus că de la ţări la ţări sunt restricţii şi interziceri chiar de a organiza campanie electorale sau de a crea circumscripţii electorale. Sunt ţări care pur şi simplu interzic campaniile electorale a statelor străine în ţările respective. Astea sunt chestiuni pe care trebuie să le luăm în considerare şi să ţinem cont de ele atunci când elaborăm legislaţie”, a declarat speakerul.

Amintim că diaspora a criticat sistemul electoral uninominal, promovat de oligarhul Vladimir Plahotniuc şi partidul acestuia, calificându-l drept o „gogoaşă vândută de PD, prin care oligarhul Plahotniuc încearcă să diminueze criticile diasporei”. Moldovenii din străinătate, reuniţi recent la un forum în Italia, au semnat şi o declaraţie prin care s-au exprimat public împotriva modificării sistemului electoral.

Propunerea PD privind sistemul electoral este combătută şi de experţi, care spun că reformarea legislaţiei electorale la iniţiativa PD, un partid cu un rating de 2.7% şi cu lideri implicaţi în cele mai mari scandaluri de corupţie, spălări de bani, dar şi în coordonarea furtului rezervelor valutare ale statului, va avea consecinţe devastatoare pentru Republica Moldova prin menţinerea sistemului oligarhic la putere.