Andrian Candu afirmă că acei experţi sunt în minoritate şi că nu are de gând să aplece urechea la această propunere.

„În Republica Moldova există 7778 de organizaţii non-guvernamentale. Bineînţeles, multe din ele sunt nefuncţionale. Nu reprezintă societatea civilă în întregime doar acele organizaţii nonguvernamentale care au ieşit în conferinţă de presă. Avem opinia a 5 sau 6 organizaţii nonguvernamentale că să nu facem dezbateri, să retragem proiectul de lege şi să revenim în anul 2022 şi pe de altă parte avem 100 şi ceva de reprezentanţi la aceste dezbateri care reprezintă uitaţi-vă câte domenii, câte instituţii, câte pături ale societăţii. Pentru mine, ca cetăţean şi preşedinte al Parlamentului care ar trebui să prevaleze în această balanţă? Mă axez pe cei care au fost astăzi”, a fost explicaţia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Reprezentanţii societăţii civile au solicitat repetat să fie operate modificări în legislaţia electorală, astfel încât să nu ne pomenim cu noi derapaje la următoarele alegeri. Apelul a fost lansat ieri în cadrul unei conferinţe de presă, la care membrii ONG-urilor au spus că nu vor intra în jocul puterii, care, în opinia acestora, mimează dezbateri şi nu urmăreşte decât să-şi păstreze pârghiile de control. O bună parte dintre ei au menţionat că în contextul în care Republica Moldova a fost jefuită de miliarde, iar populaţia se confruntă cu o serie de probleme grave, este inacceptabil să vii cu modificarea Codului Electoral.

Precizăm că declaraţia prin care se cere retragerea proiectului de modificare a sistemului electoral a fost semnată de următoarele ONG-uri:

Asociaţia Presei Independente (API)
A.O. Comunitatea WatchDog.MD
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Centrul de Politici şi Reforme (CPR)
Institutul de Politici Publice (IPP)
Promo-LEX
Transparency International - Moldova