„Un document nul!”, a reacţionat imediat premierul Pavel Filip, sugerându-i lui Igor Dodon să fie sincer cu partenerii cu care a semnat „hârtia” şi să le spună din start că documentul nu are nici o valoare juridică. Preşedintele Dodon a lansat anunţul despre intenţia de a semna un astfel de document cu Uniunea Eurasiatică la penultima sa conferinţă de presă, el singur menţionând atunci că acordul cu Uniunea Eurasiatică „nu va avea nici un fel de consecinţe juridice şi nu va afecta Acordul de Asociere cu UE”.

Iar în 2011, în cadrul unei emisiuni la TV7, Igor Dodon în genere spunea că „integrarea cu Uniunea Eurasiatică, fără hotar comun, este o utopie”.

Dodon şi Sarkisyan recunosc că memorandumul e nul

„Acordul semnat astăzi nu contravine altor acorduri semnate, nici Acordului de Asociere cu UE. Republica Moldova trebuie să aibă relaţii bune şi cu Estul şi cu Vestul, nu poate să îşi permită o cortină de fier. Iar diversificarea pieţelor de desfacere nu trebuie să ducă la pierderea pieţelor tradiţionale. Am discutat acest subiect şi cu cei din Occident, şi cu cei din Comisia Europeană. Ei au spus că Republica Moldova trebuie să colaboreze cu toţi, în caz că nu contravine Acordului de Asociere”, a menţionat luni Igor Dodon.

Totuşi, guvernarea controlată de PD şi premierul Pavel Filip au criticat gestul preşedintelui. Potrivit prim-ministrului, documentul semnat de Dodon „este nul, o hârtie fără nici o valoare juridică”: „Acest gest iese în afara cadrului legal. Acordul semnat nu reprezintă Moldova şi nu este semnat în numele Republicii Moldova, deoarece Parlamentul este organul reprezentativ care aprobă direcţiile de politică internă şi externă. Dodon se hrăneşte politic din antagonismele cu UE. El pur şi simplu îşi continuă războiul personal împotriva Acordului de Asociere cu UE”, a reacţionat Pavel Filip. El a dat asigurări că Moldova îşi va continua drumul spre Uniunea Europeană în pofida tuturor impedimentelor.

Preşedintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, a spus că ştie că „acest memorandum nu obligă Republica Moldova la nimic”, dar, totuşi, a încercat să laude propagandistic Uniunea Eurasiatică: „Scopul Uniunii Eurasiatice este crearea unei pieţe economice unice între ţările-membre. Noi nu avem controale vamale şi produsele acestor ţări circulă liber”, a spus Sarkisyan, ignorând obiecţiile pe care le are Belarus, de exemplu, faţă de această organizaţie controlată de Rusia.

Analişti: Dodon şi Filip sunt la fel de falşi şi populişti

Pe de altă parte, analiştii politici cred că atât Igor Dodon, cât şi exponentul puterii oligarhice Pavel Filip, sunt la fel de falşi, iar antagonismul reciproc pe care îl afişează este unul populist. Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, spune că memorandumul semnat de Igor Dodon cu Uniunea Eurasiatică nu valorează nici cât hârtia pe care a fost scris: „Dodon şi Filip nu sunt sinceri. Domnul Filip vorbeşte despre ireversibilitatea parcursului european deşi ştie că, pentru aceasta e nevoie să fim ţară-candidat la aderare. Deocamdată avem doar Acord de Asociere şi ne zbatem în capcana statului captiv, ne bălăcim în mizeria justiţiei moldoveneşti cu atacuri asupra primarilor şi opoziţiei şi cu exodul populaţiei. Iar Dodon se comportă ca un agent dublu - al oligarhului Plahotniuc şi al Moscovei”, a menţionat Nantoi.

Preşedintele Centrului de prevenire a conflictelor din România, Iulian Chifu, a menţionat în cadrul unei emisiuni la TVR că nu înţelege de ce guvernarea care se declară pro-europeană, majoritatea parlamentară de la Chişinău nu sancţionează derapajele „şi chiar trădările” lui Igor Dodon la care s-a dedat după preluarea funcţiei de şef al statului.

Europarlamentar: „Uniunea Eurasiatică aduce sărăcie, corupţie şi injustiţie”

Potrivit europarlamentarului român Siegfried Mureşan, Guvernul de la Chişinău nu poate fi crezut atâta timp cât la Chişinău este un preşedinte care priveşte complet în altă parte: „Atâta timp cât în fruntea ţării se află un preşedinte pro-rus, anti-european şi întors cu faţa către trecut nu poţi avea încredere deplină în Republica Moldova. Indiferent ce spune Guvernul, nu poţi ignora ceea ce spune preşedintele care vrea o apropiere de Uniunea Eurasiatică care aduce sărăcie, corupţie, injustiţie şi alte probleme”, a comentat Siegfried Mureşan.