„Moldovenii zilnic sunt „hrăniţi” cu orice: aleg prezidentul, votează uninominal, scot imunităţi, schimbă „limba” şi „istoria”. Din păcate, nimic şi din ce s-ar putea pune pe „limbă”! FMI este gata să le scoată şi limba, cu ajutorul guvernului. Prezidentul Federaţiei Ruse în Republica Moldova Igori Nicolaevici Dodon, după „nariadurile” de la Moscova, devine tot mai îngâmfat şi tupeist. Un pitecantrop a ajuns să ne înveţe cine suntem şi ce limbă vorbim”, scrie fostul premier.

Igor Dodon ar trebui să înţeleagă că implementarea agendei străine în propria ţară este o trădare de stat, continuă Ion Sturza, care îl mai avertizează pe şeful statului că riscă să termine ca fostul preşedinte ucrainean, Ianukovici, şi că atunci „nici bodyguarzii de la GBC nu îl vor salva”.

„Ar fi bine să nu uite şi că, pe lângă electoratul nostalgic al epocii „de aur”, există şi altă lume. Liberă în gândire şi circulaţie, dornică de un trai sigur şi confortabil pentru sine şi pentru copii. Aceşti oameni nu doresc să comunice prin intermediul „difuzorului” din „centrul satului”, nici să citească „gazeta Pravda”. Ei sunt activi pe reţelele de socializare, nu au nevoie de „lideri” de opinie gen popa şi primarul din sat. Ei vor medicină bună, transport public curat, judecători oneşti, flori pentru doamne şi îngheţată pentru copii. Lăsaţi tărâmul istoric al „mongolilor”. Noi, dacă, eventual, nu ştiaţi, „de la Râm ne tragem”. Şi nu vă mai osteniţi, Igori Nicolaevici, să ne aduceţi omuleţii verzi la Chişinău. Altfel, o să o terminaţi precum Ianukovici, dacă încă veţi reuşi să fugiţi. Nici bodigarzii de la GBC nu vă vor salva. Ei vor fi ocupaţi în altă parte. Doamne fereşte, ducă-se pe pustii...”, afirmă Ion Sturza.

În continuare, fostul premier se referă la oligarhul Plahotniuc şi la iniţiativele acestuia, în spatele cărora se dosesc scheme, corupţie şi furturi.

„Oligarhia „proeuropeană” o tot dă cu „iniţiative”... Uninominalul imperativ a rămas doar în Coreea de Nord. Domnul Plahotniuc vrea titlul de Cucche? Nu cred. Mai ieri se vedea un Churchill de Moldova. Nu înţelegeţi că nu puteţi la nesfârşit să scoateţi tensiunile din societate prin „invenţii” populiste şi „reforme” anticonstituţionale inspirate de polittehnologi şi de CC?! Nu ar fi mai bine să consolidăm societatea civilă şi partidele, locul unde s-ar consuma „energiile” populare? Nu înţelegeţi că profunda nelegitimitate a guvernării apărute prin fraudă şi corupere este suprapusă pe nelegitimitatea deciziilor procurorilor şi judecătorilor?”, afirmă Sturza.

Cinismul situaţiei, dar şi o găselniţă „genială”, mai spune Ion Sturza, este că spiritele antioccidentale în Moldova, corupţia, oligarhia, antidemocraţia, încălcarea drepturilor omului sunt consolidate cu ajutorul Occidentului şi în special al României.

„De ce moldovenii trebuie să se priveze de dreptul de a fi fericiţi şi liberi doar ca Dodon şi Plahotniuc să se simtă bine financiar şi asiguraţi politic? De ce să nu se lepede respectivii de „satana”, de scheme, comisioane, corupţie şi furtul banal din buget şi din companiile de stat? Aceasta ar lăsa MILIARDE de lei în buzunarele moldovenilor! Da, şi pe fundal se aude un bâzâit leşinat. Este „unionistul” de serviciu Ghimpu, un Roşca „reîncarnat”, dar că mai puţin sofisticat. E mare lista celor care fac numai rău unui ideal...”, cochide fostul premier.