În acest an, Premiul pentru Democraţie a fost câştigat de către directorul Centrului European de Formare şi Informare de la Bălţi, Marin Boboc, şi de către preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr. Iată şi argumentele în favoarea lui Andrei Năstase:

„A fost, pe rând, procuror, avocat. A militat pentru implementarea reformelor din diferite domenii menite să modernizeze Republica Moldova după modelul european. S-a implicat pentru a nu permite guvernării să distragă atenţia cetăţenilor de la problemele reale, interne ale ţării şi a depus eforturi în vederea creării unui front pol politic democratic şi antioligarhic”, a fost argumentarea organizatorilor.

„Am să vă solicit permisiunea să împart acest premiu cu colegii mei de la Platforma DA, fie ea o entitate civică, şi o vedem aici pe Cornelia Cozonac, cu care am pus împreună bazele unei platforme civice. Mai apoi am mers în domeniul politic, dânsa a rămas cu alţi colegi de-ai mei pe palier civic”, a declarat Andrei Năstase.

Politicianul şi-a exprimat recunoştinţa şi faţă de protestatarii din Republica Moldova. 

„Vreau să vă mulţumesc şi să împart acest premiu cu zecile de mii şi chiar peste suta de mii de cetăţeni activi ai ţării noastre, a oamenilor care nu au fost pasivi la tot ce se întâmpla în Republica Moldova atunci când se fura miliardul, atunci când democraţia risca să piară totalmente şi în Republica Moldova să vină să instaureze un Guvern dictatorial care iată-iată aşteaptă să se dezvolte. Permiteţi-mi să împart acest premiu cu cele peste 400 de mii de persoane care au semnat atunci când am iniţiat declanşarea unui referendum popular republican”, a mai spus liderul PPDA.

„Permiteţi-mi să împart acest premiu cu cei care, în campania electorală prezidenţială, au dat votul lor pentru un candidat comun în favoarea căruia am decis să mă retrag. Mai bine zis, am decis să mă retrag pentru democraţie, pentru libertatea statului Republica Moldova. Eu sunt sigur că împreună cu dumneavoastră, împreună cu colegii noştri de la Chişinău, vom reuşi într-un sfârşit să aducem şi în Republica Moldova democraţia, justiţia, libertatea şi, de ce nu, bunăstarea”, a punctat Andrei Năstase.

Este un premiu meritat pe deplin de către Andrei Năstase, a spus preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia din Târgu Neamţ.

„Un om care merită din plin acest premiu pentru ceea ce a făcut pentru democratizarea Republicii Moldova, pentru reforme, pentru lupta împotriva sistemului oligarhic, pentru parcursul european al Republicii Moldova. De aceea, juriul a decis acordarea acestui premiu domnului Andrei Năstase pe care îl merită din plin şi chiar i-am spus aşa într-o discuţie particulară cu dumnealui că îi urăm succes în tot ceea ce face şi că Republica Moldova merită integrarea europeană, merită democratizarea şi merită implementarea reformelor”, a declarat Emanuel Bălan, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.

În cadrul aceluiaşi eveniment, preotului Sergiu Aga din Orhei i-a fost oferit Premiul pentru Spiritualitate.

„Premiul pentru spiritualitate şi românism pe care l-am primit în acest an la Gala Demostene la Târgul Neamţ reprezintă o încununare a activităţii social-pastorale pe care o organizăm nu numai la Orhei, cât şi întregul Mitropoliei Basarabiei. Pe de altă parte, conştientizăm că fiecare dintre preoţii Mitropoliei Basarabiei ar putea să se bucure de acest premiu atât timp cât ei menţin această candelă aprinsă atât pentru naţionalitatea românească, cât şi pentru spiritualitatea ortodoxă în spaţiul acesta dintre Prut şi Nistru. Suntem bucuroşi şi onoraţi”, a spus preotul Sergiu Aga.

Gala Internaţională a Premiilor de Excelenţă „DEMOS TN” este organizată anual din 2010. Sunt oferite trofee în zece domenii de activitate. Evenimentul este dedicat personalităţilor care au obţinut rezultate deosebite la nivel naţional şi internaţional şi îşi propune extinderea recunoaşterii personalităţilor şi a proiectelor cu impact constructiv asupra României.