În această situaţie, Platforma DA face apel către societatea civilă şi către toate partidele de opoziţie să-şi conjuge eforturile în vederea sensibilizării opiniei publice internaţionale şi a partenerilor de dezvoltare cu privire la derapajele antidemocratice din ţara noastră, determinării acestora la emiterea unor condiţionalităţi substanţiale în adresa regimului oligarhic corupt şi urmărirea cu rigurozitate a îndeplinirii lor reale, nu pe hârtie.

„Platforma Demnitate şi Adevăr constată că prin retragerea semnăturilor pentru iniţiativa legislativă privind democratizarea şi depolitizarea Comisiei Electorale Centrale, partidul socialiştilor a demonstrat o dată în plus că, de fapt, reprezintă o opoziţie butaforică, iar conducerea acestuia este controlată totalmente de regimul Plahotniuc. Mai mult, PSRM-ul constituit prin trădare de Igor Dodon şi alţi câţiva deputaţi comunişti, la comanda tandemului Plahotniuc-Filat, deşi pretinde că ar fi în opoziţie, reprezintă, de fapt, o parte integrală a actualei guvernări-hibrid Plahotniuc-Dodon. Timp de un an şi jumătate, Dodon şi partidul condus de el mimează lupta cu regimul Plahotniuc, parazitează pe subiectele geopolitice şi dezbină societatea împreună cu aliaţii săi de la guvernare. În toată această perioadă, în cele mai critice momente pentru Plahotniuc, socialiştii îi aruncau acestuia colacul de salvare”, se spune într-o declaraţie de presă emisă de PPDA. Publicăm mai jos comunicatul:

Platforma Demnitate şi Adevăr constată că prin retragerea semnăturilor pentru iniţiativa legislativă privind democratizarea şi depolitizarea Comisiei Electorale Centrale, partidul socialiştilor a demonstrat o dată în plus că, de fapt, reprezintă o opoziţie butaforică, iar conducerea acestuia este controlată totalmente de regimul Plahotniuc. Mai mult, PSRM-ul constituit prin trădare de Igor Dodon şi alţi câţiva deputaţi comunişti, la comanda tandemului Plahotniuc-Filat, deşi pretinde că ar fi în opoziţie, reprezintă, de fapt, o parte integrală a actualei guvernări-hibrid Plahotniuc-Dodon.

Timp de un an şi jumătate, Dodon şi partidul condus de el mimează lupta cu regimul Plahotniuc, parazitează pe subiectele geopolitice şi dezbină societatea împreună cu aliaţii săi de la guvernare. În toată această perioadă, în cele mai critice momente pentru Plahotniuc, socialiştii îi aruncau acestuia colacul de salvare. 

Menţionăm că acest lucru s-a întâmplat în septembrie, 2015, când partidul socialiştilor, având o înţelegere cu Plahotniuc, a încercat să discrediteze un protest sincer al întregii societăţi împotriva regimului prin organizarea unei manifestaţii de alternativă cu iz geopolitic. Lipsa liderului partidului în sala Parlamentului şi acţiunile ezitante ale deputaţilor din această formaţiune pe data de 20 ianuarie, 2016, au contribuit la desemnarea guvernului nocturn Plahotniuc-Filip. De asemenea, pe 24 aprilie, Dodon a dat dovadă de  oportunism, când, sub un pretext pueril şi ipocrit, a refuzat împreună cu partidul socialiştilor să participe la acţiunea de protest antioligarhică.

După ce Igor Dodon, cu sprijinul lui Plahotniuc, a devenit preşedinte, tandemul de guvernare al acestora acţionează aproape deschis.  Este limpede că Igor Dodon a trădat pe foarte mulţi dintre alegătorii săi, uitând din prima zi de inagurare despre promisa luptă pentru deoligarhizarea ţării. Astfel, nu a fost anulat decretul privind desemnarea lui Harunjen în funcţia de procuror general. Vasile Botnari şi Tudor Copaci, reprezentanţii lui Plahotniuc, au primit funcţii cheie pentru a controla plenar sistemul energetic al Moldovei. În loc să iniţieze un referendum legislativ privind anularea legii care pune pe umerii cetăţenilor achitarea miliardelor furate, şeful statului a venit cu propunerea unui referendum consultativ pe acest subiect, împiestriţat cu alte subiecte ce doar au menirea să dezbine societatea, referendum care nu va avea nici un impact juridic şi va consuma circa 75 mln. lei din bugetul de stat.

Igor Dodon a promovat mai mulţi judecători implicaţi în dosare politice şi a împărţit ca la piaţă cu Plahotniuc funcţiile mai multor ambasadori. 

Preşedintele nu a întreprins nimic în vederea stopării represiunilor politice din ţară. Iar în situaţia în care mai multe partide de opoziţie reală şi-au conjugat eforturile în scopul neadmiterii votului uninominal, care urmează să distrugă ultimele insuliţe ale democraţie în Moldova, Dodon vine subit în ajutorul regimului Plahotniuc cu ideea votului mixt, acţionând chiar şi în detrimentul propriului partid.

Actualmente urmărim cum coordonatorul mafiei achită poliţa pentru „fratele său mai mic” şi, sub paravanul luptei cu corupţia, înlătură liberalii de la guvernare şi oferă socialiştilor posibilitatea preluării controlului asupra municipiului Chişinău. În schimb, partidul socialiştilor îşi demonstrează loialitatea faţă de Partidul Democrat în Parlament, iar preşedintele tot mai mult vorbeşte despre stabilitate, la unison cu guvernarea.

Prin toate acţiunile sale din ultima perioadă, mai ales după alegerile prezidenţiale, Igor Dodon şi conducerea partidului socialiştilor au demonstat cu prisosinţă că nu vor întreprinde nimic pentru a eliberare statul din captivitate, ci doresc să participe cinic şi penal la împărţirea dividendelor cu Plahotniuc în urma exploatării poporului Moldovei.
 
Subliniem că Platforma Demnitate şi Adevăr, chiar de la apariţia sa, a militat şi îşi continuă demersurile şi acţiunile sale interne şi externe întru consolidarea societăţii civile şi a opoziţiei politice.

Am urmărit în permanenţă realizarea obiectivelor majore ale societăţii, cum ar fi scoaterea din captivitatea oligarhică a instituţiilor de drept şi de reglementare, democratizarea, modernizarea acestora, edificarea unui veritabil stat de drept, cu o economie funcţională ce ar asigura cetăţenilor ţării locuri de muncă bine plătite, pensii decente, bunăstare şi siguranţă la ei acasă.

Având în vedere activităţile antipopulare comune ale celor două partide de tip cartel şi ale tandemului Plahotniuc-Dodon de ostracizare a opoziţiei, de pauperizare continuă a populaţiei, de transnistrizare şi transformare a Republicii Moldova într-o zonă gri la graniţa de est a Uniunii Europene, Platforma DA face apel către societatea civilă, către toate partidele de opoziţie să-şi conjuge eforturile în vederea sensibilizării opiniei publice internaţionale şi a partenerilor de dezvoltare cu privire la derapajele antidemocratice din ţara noastră, determinării acestora la emiterea unor condiţionalităţi substanţiale în adresa regimului oligarhic corupt şi urmărirea cu rigurozitate a îndeplinirii lor reale, nu pe hârtie.

De asemenea, considerăm imperios necesară continuarea procesului de realizare a consensului naţional cu privire la obiective vitale ale cetăţenilor, fie ele de ordin economic, social sau politic; şi de determinare a guvernării la realizarea agendei populare, inclusiv prin proteste de mare amploare, corespunzător organizate. Doar printr-o presiune conjugată din interior şi exterior mai putem salva ţara noastră, Republica Moldova.

Chişinău, 28 aprilie, 2017