Raportul Agenţiei Naţionale de Integritate din România, pe care şi l-a asumat Parlamentul Republicii Moldova pe pagina sa oficială, prezintă performanţe importante în 2016. Inspectorii de integritate din România au finalizat 1.583 de dosare şi au constatat 263 de cazuri de incompatibilitate, 174 de conflicte de interese, 25 de cazuri privind existenţa unor diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate şi 20 de cazuri referitoare la constatarea indiciilor privind săvârşirea unor fapte penale precum fals în declaraţii şi infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.

Mai mult, în 2016, prin decizie de judecată definitivă şi irevocabilă, a fost confiscată averea a patru ofiţeri de poliţie, doi directori de instituţii publice, trei demnitari, patru aleşi locali şi trei funcţionari. Pentru comparaţie, raportul de activitate al ANI de la Chişinău prezintă rezultate mult mai modeste. De la începutul lui 2016 şi până la 31 iulie, când instituţia a devenit nefuncţională, fiind demarată procedura de reformare, ANI a iniţiat 260 de proceduri de control.

În aceeaşi perioadă, ANI a finalizat 303 dosare, însă 188 dintre acestea au fost clasate şi numai în 115 cazuri au fost constatate probleme de integritate. Instituţia de la Chişinău nu prezintă finalitatea dosarelor demarate şi de aceea nu se cunoaşte numărul persoanelor demise din funcţie sau al cazurilor de confiscare a averii, dacă asemenea situaţii au existat. Contactaţi pentru un comentariu, reprezentanţii ANI din Moldova au declarat că o comparaţie între performanţele celor două instituţii ar fi improprie.

Cert este că în Parlament se cunoaşte încă de săptămâna trecută despre neconcordanţa de pe site.

Responsabilii din cadrul Serviciului de presă al Parlamentului nu au fost de găsit pentru a oferi un comentariu. În schimb, secretarul general adjunct al instituţiei, Igor Klipii, a explicat că este vorba despre o greşeală tehnică. Aceasta s-ar fi strecurat în timpul testărilor efectuate pentru elaborarea unui site nou al legislativului. Funcţionarul a mai spus că nu ştie de ce eroarea nu a fost înlăturată până în prezent, dar a presupus că de vină au fost condiţiile meteo şi faptul că angajaţii au avut zile libere de sărbători.