Într-un interviu, oficialul UE a declarat că Republica Moldova se confruntă cu obstacole în dezvoltarea sa democratică, în situaţia în care numărul moldovenilor favorabili relaţiilor mai strânse cu Rusia este în creştere. Or, europarlamentarul crede că neglijarea RM de către UE a dus la această situaţie.

„În primul rând, nu pot să existe garanţii pe care să le oferim ţărilor din afara sau chiar din interiorul Uniunii Europene. Ce a mers prost? UE nu a acordat suficientă atenţie Moldovei. Am fost cu toţii îngrijoraţi de criza din Grecia, de criza euro, au existat multe probleme legate de noi şi nu s-a acordat atenţie atât cât era necesar ţărilor partenere din vecinătate. Marele scandal privind furtul banilor publici ne-a trezit, dar deja era târziu. Sondajele de opinie arată acum că cetăţenii Republicii Moldova sunt nemulţumiţi de amploare corupţiei şi dau vina inclusiv pe Uniunea Europeană pentru acest lucru”, susţine Rebecca Harms.

„Deci acum reacţionăm mult mai dur şi mai puternic la problemele ucrainene, inclusiv datorită lecţiei pe care am învăţat-o cu Moldova. Acum, în lupta împotriva corupţiei, o dezvoltare transparentă şi democratică este esenţială pentru ţările partenere, dar şi pentru noi. De asemenea şi securitatea, care tot este o lecţie legată de Moldova. Deci Rusia revine dacă reformele şi construirea unui stat democratic eşuează. Mulţi spun că acesta este scopul principal al Rusiei - să nu permită reforme de succes ţărilor vecine. Trebuie să recunosc că ceea ce mă preocupă pe mine acum e că cetăţenii moldoveni cred că apropierea lor cu Dodon de Putin va opri corupţia. Nu se va întâmpla, oamenii trebuie să fie mai vigilenţă privind spre Rusia”, a punctat Rebecca Harms.