Totul a început în momentul în care liderul Partidului Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, i-a cerut lui Ceban să-şi ceară scuze de la cetăţeni din numele lui Igor Dodon pentru faptul că acesta le-a promis în campania electorală că va lupta cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. În loc de aceasta, Dodon doar mimează această luptă şi chiar i-a întins un colac de salvare lui Plahotniuc, promovând sistemul electoral mixt, afirmă Andrei Năstase.

„Cetăţenii RM merită o scuză pentru că au fost păcăliţi atunci când li s-a spus că următorul preşedinte nu va face alianţă, colaborări cu Plahotniuc. Domnule Ceban, ceea ce vă scapă, pentru că Dodon nu vă pune la curent, este de câte ori vorbeşte Dodon cu Plahotniuc zilnic”, s-a adresat Andrei Năstase purtătorului de cuvânt al lui Dodon.

„Aveţi vreo dovadă? Daţi-mi un exemplu”, a spus Ion Ceban. „Schimbarea sistemului electoral este cel mai relevant exemplu”, a intervenit preşedinta PAS, Maia Sandu.

„Au fost două iniţiative. Una cu anularea legii care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor. Spuneţi măcar două prevederi din această lege”, a menţionat Ion Ceban.

„Această iniţiativă a fost una de formă, nu e conţinut. Aţi ştiut că Plahotniuc nu o va susţine. Este foarte clar că Dodon nu face nimic ca să lupte împotriva lui Plahotniuc. Pe oameni nu îi interesează pe de rost prevederile acestei legi, dar îi interesează să ştie de ce Dodon nu luptă cu oligarhii, ci doar mimează acest lucru”, a menţionat Maia Sandu.

„Este un proiect de lege agramat, prezentat în Parlament de un jurist, când trebuia să vină Dodon personal. Este o chestiune vitală pentru această ţară. Dacă vrei cu adevărat să rezolvi o problemă, nu mimezi cum s-a făcut în Parlament, nu vii cu un referendum la care bagi lucruri absolut diferite: istorie, miliard, mişcorarea numărului de deputaţi, împuterniciri de care nu ai avut nevoie în campania electorală. Vii frumos cu un referendum legislativ care produce efecte imediate pentru Parlament, nu cu un referendum consultativ. 99,9 la sută din cetăţeni, cu excepţia lui Plahotniuc şi a tuturor „borsetcelor” sale, ar spune că legea trebuie să fie anulată. De ce să cheltuieşti banii statului pentru un referendum consultativ când legea îţi oferă dreptul să faci unul legislativ”, a adăugat Andrei Năstase.

După anunţul privind referendumul, a urmat iniţiativa lui Igor Dodon privind schimbarea sistemului electoral în unul mixt. Astfel, PSRM „a spart posibila unitate împotriva sistemului uninominal”, afirmă analistul politic Anatol Ţăranu, la fel invitat în cadrul emisiunii.

„Pentru că anume de acea unitate se temeau cei care au înaintat acel proiect. Cu siguranţă va fi schimbat sistemul electoral, că va fi uninominal sau mixt rămâne de văzut. Singura posibilitate de a oprit acest lucru sunt protestele, doar că păşiţi pe nişte nisipuri mişcătoare, pentru că oamenii nu înţeleg de ce trebuie să protesteze împotriva sistemului uninominal”, a comentat Anatol Ţăranu.

„Dodon a venit cu colacul de salvare. Dacă eşti împotriva uninominalului, te opui cu întreaga societate. Noi acum trebuie să discutăm despre două sisteme: unul propus de cel mai toxic politician din RM şi al doilea propus de altul nu mai puţin toxic în ultima perioadă, care a minţit cum a putut în campania electorală şi acum vine şi face jocul lui Plahotniuc”, a spus şi Andrei Năstase.