„Am prezentat astăzi proiectul de lege pentru soluţionarea unei nedreptăţi făcute cetăţenilor români din Republica Moldova, care au fost lipsiţi de cetăţenia română în mod total nejustificat. Pentru soluţionarea situaţiilor celor care erau minori şi nu au fost incluşi în certificatul de cetăţenie română al părinţilor propun o procedură de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii. Astfel, în baza unei cereri adresate Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi în urma verificărilor făcute de această instituţie, Preşedintele ANC va putea emite un ordin de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

În prezent, singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme este cea a depunerii unui nou dosar pentru dobândirea cetăţeniei române, deşi pentru persoana în cauză nu a intervenit vreun caz de pierdere a cetăţeniei române. Mai mult, titularii respectivi sunt obligaţi să îşi anuleze vechile acte de identitate în instanţă.

„Pe baza paşaportului românesc, tinerii din Republica Moldova au primit dreptul de studia sau de a munci în diferite ţări ale Uniunii Europene. Întrucât statul român refuză să le reînnoiască paşapoartele, ei sunt obligaţi să renunţe la tot ceea ce au clădit cu mari eforturi peste hotare. Dat fiind absurdul acestei situaţii şi urgenţa remedierii problemei, am decis ca prima mea propunere legislativă, depusă în cursul zilei de miercuri, 19 aprilie, să aibă în vedere modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991”, a mai spus Matei Dobrovie.

Modificarea legislativă propusă de USR vizează introducerea unei proceduri de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii de către minorii neincluşi în certificatul de cetăţenie română al părinţilor. Astfel, în baza unei cereri adresate Comisiei de Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie şi în urma verificărilor făcute de această Comisie, Preşedintele Autorităţii va putea emite un ordin de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii. Dacă titularul dreptului la recunoaştere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii, ce va avea forţa probantă a unui certificat de cetăţenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidenţele Direcţiei Generale de Paşapoarte.

„Dacă titularul dreptului la recunoaştere este încă minor, Comisia va elibera un certificat de recunoaştere a dobândirii cetăţeniei române odată cu părinţii, ce va avea forţa probantă a unui certificat de cetăţenie. Ulterior, acesta va fi înregistrat în evidenţele Direcţiei Generale de Paşapoarte. Am depus ieri propunerea legislativă, cerând să fie dezbătută în procedură de urgenţă”, a conchis parlamentarul român.