Invitaţii s-au duelat în replici, iar consilierul prezidenţial a insistat că nu ar exista înţelegeri ascunse.

„Domnul preşedinte nu a avut jocuri pe la spate. Dumnealui a declarat că dacă nu avea să fie acest risc, iar riscul este unul real, atunci avea să susţină în continuare acel sistem care există până în prezent”, a declarat consilierul prezidenţial Maxim Lebedinschi.

„Nu ştiu cum propunerea sistemului mixt poate să îi oprească pe dânşii, adică eu nu văd nicio logică aici. În Republica Moldova există cartel politic între fratele mai mare, Plahotniuc, şi fratele mai mic, Dodon. Cu tot respectul meu faţă de domnul Lebedinschi, dar argumentele care au fost invocate nu ţin, sunt argumente sub aspect juridic copilăreşti, mă scuzaţi. Dacă preşedintele Dodon ar fi susţinut ferm poziţia pentru sistemul proporţional trebuia să depună toate eforturile necesare, toate pârghiile, atribuţiile constituţionale şi nu doar pentru a opri acest dezmăţ. Iată noi de o lună şi ceva discutăm, nu discutăm problemele pensiilor, salariilor, lupta cu corupţia, reforma justiţiei, dar discutăm cum să salvăm pe un individ la putere”, a menţionat vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Era foarte clar că scopul real al lui Plahotniuc era sistemul mixt. Acest uninominal este o momeală. 06:48 08:02 Argumentul forte este acea declaraţie a câtorva forţe principale de opoziţie, şase la număr, care au semnat o declaraţie că se opun categoric oricărei modificări radicale a sistemului actual electoral. Domnul Dodon şi Partidul Socialiştilor nu au semnat-o. Sistemul mixt la fel îl avantajează pe Plahotniuc. Lui Plahotniuc îi convine un element al sistemului majoritar pentru că acolo el poate să corupă, poate să cumpere, poate să ameninţe”,  spus vicepreşedintele formaţiunii Partidul Nostru, Ilian Caşu.

În acest context, Alexandru Slusari a spus că „probabil nu întreg Partidul Socialist era la curent despre înţelegerile dintre domnul Dodon şi domnul Plahotniuc deoarece şi domnul Ţurcan şi alţi reprezentanţi ai Partidului Socialist la întrebările care noi le-am dat câteva săptămâni în urmă care este poziţia socialiştilor vizavi de sistemul mixt, tranşant răspundeau că noi nu sprijinim nici uninominal, nici mixtul”

„Eu nu pot să mă expun pentru declaraţiile făcute de PSRM. Nici eu, nici domnul preşedinte nu suntem membri PSRM. Nu a fost un proiect care a fost coordonat cu PSRM-ul”, a continuat consilierul prezidenţial.

„Este colacul de salvare pentru Plahotniuc pentru a se perpetua, a se menţine la putere. Domnul Dodon pe 31 martie pe pagina sa de Facebook a scris că se pronunţă pentru păstrarea actualului sistem proporţional, pe liste de partid. Vedem că într-un joc politic perfid domnul Dodon vine astăzi ca şi salvator, un fel de Chip and Dale. Oare sistemul electoral este problema de bază a statului Republica Moldova şi a bunăstării cetăţenilor Republicii Moldova? Este o temă falsă plasată agresiv în topul agendei politice moldoveneşti”, a mai spus Ilian Caşu.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.