După ce a promovat la greu sistemul mixt acum câţiva ani, în acest moment şeful PD se poziţionează împotrivă, or ar fi ciudat să renunţe imediat la votul uninominal în favoarea celui mixt, după o campanie mediatică atât de costisitoare şi masivă. Astfel, Plahotniuc va fi nevoit să mai insiste pe uninominal, dar cert este că sistemul mixt e ceea ce urmăreşte Plahotniuc de ani buni de zile.

Mai exact, în timpul crizei politice de la începutul anului 2013, la iniţiativa oligarhului Plahotniuc, deputaţii liberal-democraţi, cei democraţi şi unii deputaţi neafiliaţi au votat pentru schimbarea sistemului electoral proporţional în unul mixt. S-a întâmplat pe 19 aprilie 2013.

Ideea e că proiectul promovat atunci de Plahotniuc este aproape identic cu cel propus acum de Dodon, cu mici diferenţe în ce ţine de votul în diasporă şi în regiunea transnistreană. Iniţiativa legislativă înaintată atunci de Plahotniuc prevedea că jumătate dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar cealaltă jumătate - în circumscripţii uninominale. Proiectul, chiar dacă nu avea avizul guvernului, comisiilor din Parlament şi al CEC, s-a bucurat de susţinerea membrilor PD, PLDM, a grupului reformator din PL şi a neafiliaţilor. Deputaţii comunişti s-au opus votării, invocând riscul coruperii alegătorilor şi deputaţilor după ce aceştia vor ajunge în Parlament. Liberalii, în frunte cu Mihai Ghimpu, s-au abţinut de la vot menţionând că astfel sunt discriminaţi cetăţenii de peste hotare şi din stânga Nistrului.

„Argumentele mele legate de votul mixt sunt expuse şi în vechea iniţiativă legislativă din Parlament, care a fost şi votată la un moment dat, le-am prezentat şi la mesele rotunde organizate de partenerii externi în 2012, unde au participat şi reprezentanţii presei, ai societăţii civile, dar şi ai partidelor politice. Eu am prezentat atunci transparent argumentele mele şi nu doar că am făcut asta, dar am introdus în iniţiativa legislativă şi opiniile colectate de la reprezentanţii altor partide, în cadrul dezbaterilor care au avut loc atunci, în 2012. (...) Vreau să fie clară opinia mea: votul mixt nu este vital pentru Moldova, se poate şi fără el, iar dacă majoritatea decide să nu fie vot mixt, ne supunem majorităţii, cum e normal într-o democraţie. Însă cei care contestă votul mixt sunt atât de dominaţi de frică şi panică încât nici măcar nu sunt capabili să dialogheze pe această temă, ei stau şi lăcrimează pe la televiziuni”, scria ulterior, în 2014, Plahotniuc pe blogul său. Articol care, de altfel, a fost şters mai târziu.

Proiectul privind sistemul mixt, votat pe 19 aprilie 2013, a căzut peste trei săptămâni, după ce PLDM-iştii s-au răzgândit şi au votat, împreună cu PCRM, pentru abrogarea legii respective. Decizia a fost luată pe 3 mai 2013, după audierea raportului unei comisii parlamentare care fusese creată pentru investigarea impactului sistemului electoral mixt. În urma discuţiilor publice cu societatea civilă, comisia a decis că „legea a fost adoptată în grabă” şi că a fost încălcată procedura constituţională.

Preşedintele comisiei, Tudor Deliu, a declarat atunci că legea îngrădeşte dreptul la vot pentru cetăţenii din Transnistria şi cei aflaţi peste hotare, deoarece ei vor vota pe o singură circumscripţie, cea cu lista partidelor. Pe de altă parte, democraţii le-au reproşat liberal-democraţilor că ei au pledat primii pentru sistemul mixt şi au colectat semnături, înainte chiar ca PD să vină cu o asemenea iniţiativă. În replică, liderul fracţiunii PLDM de atunci, Valeriu Streleţ, a spus că atunci când PLDM pleda pentru această lege „în scena politică nu exista un personaj care prezenta pericol pentru sistemul democratic”, referindu-se la Vladimir Plahotniuc.

Peste trei zile după abrogarea proiectului lui Plahotniuc, Guvernul Filat a fost demis, cu 54 de voturi ale PCRM, PD şi ale câtorva deputaţi neafiliaţi. „Să nu creadă cineva că motivul din care PD a votat pentru demiterea Guvernului este neimplementarea programului. Motivul real al votului de astăzi este că am spus lucrurilor pe nume, când am spus că în RM avem instituită o putere paralelă ilegală, de un personaj care controlează instituţiile economice şi de stat”, a declarat atunci Filat, după ce a fost votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de el.

Amintim că ieri Dodon a propus implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova, despre care se spune că ar fi varianta ideală pentru PD. Liderul PPDA, Andrei Năstase, spunea din start că adevărata ţintă a oligarhului Vladimir Plahotniuc nu este sistemul uninominal, dar cel mixt.

„Ţinta maximă a oligarhului nu este uninominalul cu lipsirea deputatului nedemn de mandat, ci sistemul mixt, în care mult trâmbiţata retragere dispare, iar schimbarea sistemului necesită modificarea cu doar 51 de deputaţi a Codului Electoral, nu şi a Constituţiei. De asemenea, în imaginaţia sa, sistemul mixt e colacul de salvare de la puşcărie, convenit deja şi cu Dodon, în perspectiva unei alianţe de stânga (ei şi prin simbolul comun utilizat de PSRM şi Edelweiss, steaua cu 5 colţuri, sunt ca doi siamezi). Dodon ştie bine ce i se va întâmpla când Platforma DA va accede la putere - împreună cu Plahotniuc îşi vor analiza isprăvile la puşcărie”, declara Andrei Năstase, acum o lună.