Politicianul ucrainean vorbeşte, în cadrul unei emisiuni pe apostrophe.ua, despre rolul lui Plahotniuc în extrădarea lui Veaceslav Platon, despre schemele din energetică pe care le controlează oligarhul, dar şi despre presupusul atentat la viaţa lui Plahotniuc. „Prea multe evenimente legate de un singur nume”, spune Kirill Kulikov, dând de înţeles că între Plahotniuc şi conducerea de vârf a Ucrainei există o colaborare intensă pe mai multe planuri.

Lucruri uimitoare se petrec în Republica Moldova. În august 2016, Ucraina îl extrădează pe businessmanul moldovean Platon. Problema este că el avea şi paşaport ucrainean. Din punct de vedere legal, Ucraina nu avea dreptul să-şi extrădeze cetăţeanul. Toate legile interne şi externe au fost încălcate. Şi totuşi, Ucraina îl extrădează pe acest Platon foarte rapid. Platon a luat parte la jefuirea băncilor moldoveneşti de un miliard de lei, ceea ce pentru RM e o sumă colosală. Şi Platon, aflându-se în arest, face o declaraţie publică precum că în spatele acestei scheme stă nu el, ci un oarecare oligarh moldovean Plahotniuc. Plahotniuc, pentru Moldova, înseamnă cât Kolomoiski, Ahmetov, Pinciuk (cei mai bogaţi oligarhi ucraineni, n.r.) luaţi la un loc, şi cu Poroşenko în frunte. El e tot. El formează Parlamentul, el arestează prim-miniştri. Este un „Dumnezeu” moldovenesc. Deci conflictul este între Platon şi Plahotniuc. Şi noi îl extrădăm imediat pe Platon”, spune fostul şef al Biroului Interpol Ucraina.

Al doilea moment. În Ucraina vine o delegaţie ucraineană, condusă de „fratele” mai mic al lui Plahotniuc şi duce negocieri privind cumpărarea energiei electrice din Ucraina. Ar părea cel puţin straniu cum poţi să cumperi energie electrică din Ucraina, când avem pe piaţă o situaţie excepţională, când tarifele pentru energie saltă isteric, când nu avem cărbune, nimic, iar noi iată vom vinde în RM energie electrică. Cel mai interesant este că, ştiu din sursele mele, preţul la care se vinde energia electrică RM este egal cu preţul stabilit de centralele atomice. Iar acest preţ este practic de aproape două ori mai mic decât pe piaţa internă a Ucrainei. Şi apoi trece puţin timp şi, la începutul acestei luni are loc un concurs pentru livrarea energiei electrice în Ucraina, pe care îl câştigă, evident, Ditek. Acum încercăm să înţelegem de unde Moldova primea energie electrică până acum?

Pentru Moldova exista o singură sursă de livrare a energiei electrice - centrala Moldavskaia GRES, situată în Transnistria. În ciuda tuturor conflictelor dintre Chişinău şi Transnistria, livrarea energiei electrice mergea prin regiunea transnistreană. GRES, la rândul ei, primea gaz, prin Ucraina, din Rusia. Niciodată nu a plătit pentru acest gaz, iar preţul era trecut în contul Moldovei, care are o datorie imensă faţă de Gazprom. „Conducătorul” acestui proces este bine cunoscutul domn Plahotniuc. Ca să înţelegeţi, în Transnistria, în afară de acestă Moldavskaia GRES nu există alte surse de venit. Şi aici Ucraina se bagă cu livrările ei, care, din start, pentru stat nu sunt profitabile. Poate sunt profitabile pentru anumite persoane, dar pentru stat precis nu”, continuă Kulikov.

Al treilea moment este ştirea că Ucraina şi Moldova, în cadrul unei operaţiuni comune, au dejucat o tentativă de asasinat a aceluiaşi Plahotniuc. Au fost reţinuţi 17 „terorişti”, evident că toţi erau „legaţi cu FSB”. Iar operaţiunea organelor de forţă din Ucraina, cum credeţi, cine a coordonat-o? Personal preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko. Prea multe evenimente legate de un singur nume”, a conchis fostul şef al Biroului Interpol de la Kiev.