„Mai are cineva dubii în privinţa tandemului Plahotniuc-Dodon? Anume sistemul mixt a fost, de la bun început, la baza înţelegerii lor. Democraţii să insiste ca tancul pe sistemul uninominal, iar Dodon să se poziţioneze ca „salvator” şi să propună un „compromis”. Înţelegeţi acum ce stătea în spatele refuzului socialiştilor de a semna declaraţia comună a opoziţiei şi în spatele afirmaţiilor mincinoase precum că nu vor să semneze documente comune cu partide care „au distrus ţara timp de 8 ani”?”, comentează Alexandru Slusari.

Vicepreşedintele PPDA spune, în context, că sistemul mixt nu schimbă cu nimic situaţia şi că adevăratul scop al lui Plahotniuc şi Dodon e să împartă ţara.

„Pentru cei 50 de deputaţi aleşi uninominal rămân aceleaşi probleme - neconstituţionalitatea rechemării deputaţilor, riscul uriaş al reprezentativităţii mici, mult mai multe posibilităţi de fraudare, dificultăţi pentru votul în diasporă, excluderea Transnistriei şi altele. Cu alte cuvinte, în spatele iniţiativei lui Dodon se ascunde doar dorinţa de a împărţi ţara la doi cu fratele său mai mare, Plahotniuc. Şi niciun fel de luptă cu regimul nu face parte din planurile preşedintelui. Mie acest lucru îmi este clar de mult timp. Sper că acum o vor înţelege şi alegătorii lui Dodon şi simpatizanţii formaţiunii Partidul Nostru”, a menţionat Slusari.

Asta după ce aşa-zisa variantă de compromis - sitemul mixt, despre care se spune că ar fi varianta ideală pentru PD, a fost lansată astăzi în spaţiul public de Dodon, care a anunţat că va semna o iniţiativă legislativă privind implementarea sistemului electoral mixt în RM. Şeful statului propune ca 51 dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar restul - în circumscripţii uninominale.

Şeful statului şi-a justificat propunerea de trecere la sistemul electoral mixt prin faptul că în această săptămână, potrivit unor „surse de încrere”, majoritatea parlamentară intenţionează să voteze uninominalul.

Anterior, proiectul privind implementarea sistemului electoral uninominal propus de oligarhul Vladimir Plahotniuc a fost calificat drept o momeală aruncată cetăţenilor pentru a ascunde adevărata intenţie a şefului PD - sistemul mixt. Şi asta în condiţiile în care Plahotniuc nu are nicio şansă să treacă în Parlament doar în baza unui sistem uninominal.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, spunea încă acum o lună că „ţinta oligarhului Vladimir Plahotniuc nu este sistemul uninominal, dar cel mixt, care i-ar asigura un colac de salvare de puşcărie”.