Mai mult, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că decizia de acordare a statutului de observator nu înseamnă aderarea la organizaţie, scrie rbc.ru. „Acest statut oferă perspectiva unui monitorig mai aprofundat al activităţii Uniunii Euroasiatice”, a precizat Peskov, adăugând că liderii ţărilor din UEE au convenit să elaboreze acest statut de observator aşa cum un asemenea statut nici nu există.

Ieri preşedintele Igor Dodon a anunţat că Republica Moldova va deveni membru observator al Uniunii economice euroasiatice (UEE) şi că o decizie de principiu a fost luată la Summitul organizaţiei.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost creată la 1 ianuarie 2015. Structura executivă a organizaţiei - Comisia Economică Eurasiatică - are sediul la Moscova. Organizaţia a adoptat principiul circulaţiei libere a forţei de muncă şi vizează constituirea unei pieţe unice pentru construcţii, retail şi turism. 

Precizăm că, la începutul lui aprilie, Igor Dodon a semnat un memorandum privind colaborarea dintre Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova. Dodon a vorbit despre această intenţie în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Vladimir Putin la Moscova, iar după aceasta presa rusă a titrat - Preşedintele decorativ al Republicii Moldova mimează „integrarea euroasiatică”.