„Noi credem că, după dezmembrarea regimului, trebuie să fim foarte rapizi şi, în termen de cel mult doi ani, să reorganizăm statul capturat. Va fi nevoie de demonopolizarea, deoffshorizarea şi debirocratizarea economiei. Reforma sistemului de pensii pe care o propunem noi, împreună cu alte elemente, prevede eliminarea creşterii vârstei de pensionare şi o majorare în termen de 2 ani a pensiilor la nivelul de existenţă. Avem un program special pentru a sprijini producătorii interni. Mult mai multă atenţie va fi acordată agriculturii. De asemenea, prioritatea noastră este descentralizarea mai profundă a ţării. Trebuie să se delege un număr maxim de instrumente economice autorităţilor locale la nivelul primăriilor şi de a trece acolo un număr mare de servicii care să fie prestate populaţiei”, a declarat Alexandru Slusari.

„Va fi o luptă foarte dură împotriva corupţiei, cu principalele componente: mecanismul extins de confiscare a bunurilor judecătorilor, procurorilor şi funcţionarilor cu funcţii înalte, care nu pot dovedi originea legală a proprietăţii lor, precum şi legea lustraţiei. Ne propunem să schimbăm majoritatea judecătorilor şi procurorilor care sunt infectaţi incurabil de corupţie. Va avea loc o reformă pe scară largă a guvernului central, care va reduce numărul de funcţionari şi vor apărea profesionişti care vor avea salarii mari”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Totodată, primul lucru pe care îl va face formaţiunea politică în momentul accederii la guvernarea va fi anularea legii care pune miliardul furat pe umerii cetăţenilor, iar cei care cu adevărat au fost implicaţi în acest furt vor fi urmăriţi penal şi vor fi impuşi să întoarcă banii furaţi, susţine Alexandru Slusari.

„M-am oprit pe scurt şi numai la o parte din programul nostru. Avem ce oferi Republicii Moldova şi, cel mai important, avem voinţa politică de a îndeplini toate acestea. Apropo, în cazul în care preşedinte al RM ar fi fost ales Andrei Năstase, oamenii ar fi simţit această voinţă din prima zi. Echipa noastră de multe ori a discutat acţiunile pe care le-am fi făcut în cazul câştigării alegerilor. Astăzi am fi avut un referendum legislativ, nu unul consultativ care să abroge legea privind miliardele. Competenţele preşedintelui sunt suficiente pentru a bloca şi demonta regimul actual care a confiscat statul. Nu întâmplător Plahotniuc a cheltuit resurse enorme pentru a ponegri candidatul nostru în cursa prezidenţială. El ştia că Năstase, împreună cu echipa sa formată din politicieni non-sistem, şi sistemul actual vor lupta foarte greu şi fără compromisuri”, a accentuat vicepreşedintele PPDA.

În cadrul interviului, Alexandru Slusari a povestit cum a ajuns în Platforma DA şi în ce constă specificul partidului.

„La început a fost mişcarea de protest. În 2013-2014 am avut puţină experienţă politică. Sunt un susţinător al parcursului european de dezvoltare a Moldovei, dar în mulţii ani de independenţă am obosit de regimuri banditeşti de tip clan, care se rânduiau şi se ascundeau sub paravanul valorilor occidentale. În ultimii 7 ani, acest proces a atins apogeul. Vedeam în mod clar că ţara mea este capturată de clanuri oligarhice care sunt ghidaţi de tot felul de principii, numai nu europene. În calitate de preşedinte al unei organizaţii non-guvernamentale de fermieri, am avut ocazia să mă întâlnesc de multe ori cu Filat, Candu, Leancă şi mulţi alţi funcţionari înalţi din rândul partidelor aflate la guvernare. Aceste întâlniri, în special în perioada 2013-2015, m-au convins definitiv că această guvernare nu pune niciun preţ pe interesele oamenilor”, a menţionat Alexandru Slusari.

La începutul anului 2015, a ieşit la iveală dezastrul din sectorul bancar şi furtul a 12% din PIB, pentru care am fost obligaţi tot noi să plătim. A fost culmea cinismului. Anume în acel moment s-a produs întâlnirea cu Andrei Năstase, a continuat politicianul.

„Nu mi-a plăcut niciodată politica şi chiar şi acum continui să sper că deplasarea mea în politică se va încheia cât mai curând posibil. Însă în 2015 totul fierbea. Din păcate, majoritatea oamenilor preferă să stea pe Facebook şi să polemizeze acolo despre tot ce se întâmplă. Părinţii mei întotdeauna m-au învăţat un lucru - dacă ştii ce să faci, nu sta şi nu da sfaturi dintr-o parte. Mi-a plăcut poziţia lui Andrei Năstase. L-am ascultat timp de mai mulţi ani, în perioada în care toţi analiştii politici loiali puterii guvernării se jurau că Moldova este o poveste de succes închideau ochii la multe de dragul geopoliticii. De cealaltă parte, Năstase literalmente striga despre spălările de zeci de miliarde de dolari şi despre deturnările de fonduri din sectorul bancar. Chiar şi mie atunci mi se părea ceva incredibil. Acum ştim cu toţii că avea dreptate. Până şi atunci când oamenii deja protestau, Guvernul Gaburici emitea garanţii de stat pentru a acoperi furtul secolului. În acest Guvern, apropo, se aflau şi unii actuali politicieni de opoziţie. De altfel, datorită protestelor, sufletul cărora era Andrei Năstase, Gaburici a refuzat să semneze următoarele garanţii de stat, în sumă de peste 7 miliarde de lei. Dar să revenim la conversaţia noastră cu Andrei Năstase. El mi-a spus atunci simplu – „eu sunt român, tu rus. Am fost jefuiţi de-a lungul anilor fără să ne întrebe ce naţionalitate suntem şi asta continuă de mulţi ani. Ţara este capturată şi ea trebuie eliberată şi întoarsă oamenilor. E nevoie de implementarea reformelor întârziate”. Propunerea lui a coincis cu propriile mele convingeri şi atunci am văzut pentru prima dată echipa care a fost gata să păşească peste diferenţele etnice şi geopolitice ca să lupte împotriva corupţiei şi pentru soluţionarea problemelor sociale şi economice ale tuturor cetăţenilor. Ne-am înţeles din start că toate disensiunile le vom lăsa la o parte pentru a ne concentra eforturile pe demontarea acestui regim cleptocrat”, a adăugat vicepreşedintele Platformei DA.

Alexandru Slusari afirmă că nici Andrei Năstase iniţial nu şi-a dorit  să intre în politică.

„Mi-a povestit cum Platforma Civică DA a încercat să negocieze cu mai multe partide extraparlamentare, pentru a le propune să-şi unească eforturile şi să continue sub aspect politic mişcarea de protest. Dar fiecare trăgea plapuma asupra sa. La mitingul din 13 septembrie 2015, zeci de mii de oameni au propus organizarea unui nou partid politic creat în baza organului de conducere a mişcării de protest, aşa cum era deja evident că este imposibil să impui această guvernare să facă reforme. Atunci oamenii au început să ceară o alternativă acestui guvern, argumentând, pe bună dreptate, că să ceri retragerea clasei politice actuale nu are sens dacă nu există una nouă. Un exemplu elocvent au fost şi alegerile locale din 2015. Toată ţara fierbea împotriva actualei puteri, dar, neavând alternativă, au votat în favoarea partidelor existente. Chiar şi după aceasta, discuţiile cu alţi politicieni au continuat. Pot confirma încă o dată că propunerea de a adera la noua forţă politică i-a fost făcută şi Maiei Sandu, dar ea a refuzat. Atunci a trebuit să ne asumăm singuri responsabilitatea. Am identificat priorităţile social-economice şi măsurile necesare pentru combaterea corupţiei şi reforma justiţiei, care să fie promovate de partid”, a mai spus Alexandru Slusari.

Vedeţi aici interviul integral al vicepreşedintelui PPDA oferit pentru Tribuna.