Cel care a mers la sediul PSRM cu textul Declaraţiei a fost vicepreşedintele PPDA, Liviu Vovc, care povesteşte cum s-au eschivat socialiştii.

„Prima dată s-au scuzat ca şefa e plecată în teritoriu, dar că ei susţin ideea şi să mă apropii la început de săptămână. A doua oară deja au spus că trebuie să facă o şedinţă pentru a lua o decizie. Şi asta o zic cei care deja declaraseră public că sunt împotriva uninominalului. M-am intersectat şi cu micul-preşedinte, care nici nu s-a expus pe tema declaraţiei, dar a început să reproşeze că „Platforma se ocupă de criticarea lui”. Răspunsul a fost scurt: „Păi dacă nu faceţi nimic concret - doar vorbe”. A tăcut, s-a întors şi a plecat. Felul în care au fugit de la această declaraţie denotă încă o dată faptul că sunt în cârdăşie cu PD, iar toate decretele lor şi lupta dintre aceste două partide este doar praf în ochii cetăţenilor. E important să amintim că unii care au intrat în alianţe tacite sau deschise cu PD deja au dispărut de pe arena politică, alţii stau la puşcărie. După cum se vede, unii vor să repete istoria. Întrebarea este dacă alegătorii lor au votat pentru o alianţă ascunsă cu PD. Sau pentru actualii politicieni opinia electoratului nu contează, ci doar preţul de vânzare al politicienilor?”, susţine Liviu Vovc.

 Şi Alexandru Slusari susţine că felul în care au fugit socialiştii de semnarea declaraţiei demonstrează cârdăşia socialiştilor cu PD.

„Reprezentantul nostru a mers în luxosul sediu al celui mai socialist partid, cu declaraţia. Extrem de responsabilul secretar al partidului care luptă intens cu birocratizarea businessului a cerut ca, împreună cu textul declaraţiei, să prezentăm şi o scrisoare de însoţire. Probabil, această scrisoare tot ar fi trebuit să fie semnată de toate cele cinci partide, implorând principala speranţă a proletariatului şi creştinismului din RM să semneze declaraţia. Apropo, în momentul în care reprezentantul nostru se afla în oficiul socialiştilor, acolo a intrat şi preşedintele apartinic. Probabil, după cartea de muncă. A aflat despre ideea Declaraţiei, dar nu a spus nimic şi doar ne-a reproşat că, vezi Doamne, îndrăznim să-l criticăm pe însuşi şeful statului. Într-adevăr, un asemenea drept are doar Plahotniuc. Iată cum a fost totul. Concluziile le faceţi singuri. Dacă ar fi să adaug la cele spuse că sâmbătă, la conferinţa internaţională privind sistemul electoral, doi reprezentanţi ai socialiştilor se răsuceau ca şerpii la lumină la întrebarea directă privind atitudinea lor faţă de sistemul mixt, atunci complotul socialiştilor şi plahocraţilor este evident”, a menţionat vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari.

La rândul lor, şi socialiştii au emis o declaraţie în care îşi explică gestul şi invocă o listă de motive, care mai de care. Deşi se declară în continuare împotriva uninominalului, PSRM spune că „nu va contrasemna careva declaraţii semnate de PLDM, Platforma „DA” şi partidul „Acţiune şi Solidaritate”, şi alte partide care s-au compromis prin implicare la distrugerea ţării, timp de opt ani de zile”.

Printre motivele invocate în comunicatul PSRM se numără „impunerea” Acordului de Asociere cu UE, „lichidarea limbii moldoveneşti” în instituţiile de stat şi cele de învăţământ, introducerea în curricula şcolară a „Istoriei românilor”, aplicarea unei „lovituri Ortodoxiei şi valorilor spirituale ale poporului moldovenesc”, adoptarea „criminalei legi privind egalitatea de şanse”, „persecutarea şi intimidarea” reprezentanţilor clerului.

Amintim că în declaraţia semnată de cele cinci partide de opoziţie se spune că modificarea sistemului electoral va avea consecinţe grave asupra democraţiei reprezentative din RM şi că tentativa de modificare a legislaţiei electorale reprezintă un pericol de „oligarhizare absolută a sistemului politic”, iar schimbarea legislaţiei electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate poate fi catalogată ca o tentativă directă de a masca uzurparea puterii în stat.

Totodată, semnatarii atenţionează că, în caz de neacceptare a solicitării de retragere a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral actual şi a continuării tentativelor de dinamitare a sistemului politic existent, vor fi organizate „ample acţiuni în vederea neadmiterii modificării sistemului electoral actual”.