„Într-o ţară în care corupţia înfloreşte, iar instituţiile publice nu sunt funcţionale, această propunere însemnă că democraţia se va transforma într-o cursă a celor care cumpără mai multe voturi şi mai multă influenţă”, se spune în apelul semnat de mai multe ONG-uri credibile şi notorii din Republica Moldova, care sunt de părerea că schimbarea sistemului electoral nu este soluţia pentru problemele din ţară.

Potrivit semnatarilor, în condiţiile din RM, un stat capturat, cu instituţii inapte, în lipsa statului de drept, în lipsa pluralismului în mass-media şi în lipsa de transparenţă la finanţarea partidelor politice, schimbarea sistemului electoral va agrava corupţia politică.

„Vă scriem pentru a vă atrage atenţia şi a ne exprima îngrijorarea în legătură cu riscul în creştere al regresului democraţiei în RM, cauzat iniţiativa guvernului moldovean de a schimba sistemul electoral în ajunul viitoarelor alegeri parlamentare din 2018. Îngrijorările noastre, împărtăşite de o parte largă a societăţii, sunt că această mişcare reprezintă o ameninţare gravă la adresa democraţiei şi aşa fragile a ţării noastre, care este deja afectată de fenomene precum stat captiv, controlul politic al presei şi corupţia endemică. Totodată, acest lucru pune în pericol şi asistenţa externă substanţială acordată RM. Îndemnăm comunitatea internaţională să condamne această iniţiativă şi să-şi folosească influenţa pentru a se asigura că această iniţiativă nu este adoptată”, se spune în declaraţie.

Semnatarii atrag atenţia comunităţii internaţionale asupra faptului că iniţiativa de a schimba sistemul electoral vine din partea unui partid care a discreditat sentimentul proeuropean al multor moldoveni şi care acum caută modalităţi de a controla sistemul electoral pentru a-şi menţine puterea.

„Interesul lor primordial este să supravieţuiască şi să evite pedeapsa pentru multiplele scandaluri de corupţie care au şocat ţara şi întreaga lume, cum ar fi furtul unui miliard de dolari din rezervele Băncii Naţionale; spălarea a peste 20 de miliarde de dolari din cuferele Kremlinului prin Moldova, în Europa; multiple tranzacţii care implică firme intermediare şi scheme netransparente, controlul întreprinderileor de stat şi monopoluri în energie, de telecomunicaţii, exporturi de metal şi multe altele”, susţin autorii apelului.
 
În declaraţie se spune şi faptul că autorităţile au promis o dezbatere deschisă în societate privind schimbarea sistemului electoral, ceea ce nu s-a întâmplat.

„În realitate, a fost lansată o campanie masivă de propagandă în favoarea sistemului electoral, prin intermediul tuturor căilor de comunicare deţinute de Plahotniuc. Asistăm la o mobilizare majoră a aşa-zişilor experţi, bloggeri şi trolli „independenţi”. Mass-media controlată politic este invadată de materiale manipulatorii, care cu greu pot fi numite ştiri sau talk show-uri. Totodată, localităţile din ţară sunt inundate cu reclamă în aer liber. Finanţarea este vizibil generoasă, în timp ce originea banilor sau cel puţin bugetul acţiunii este total netransparent. Timp de câteva săptămâni, holdingul media subordonat Partidului Democrat a transformat actualul sistem electoral proporţional în unica şi cea mai mare problemă a RM, dând vina pe el pentru corupţie şi pentru toate faradelegile din ţară. Mai mult, sondaje de opinie discutabile încearcă să creeze iluzia că modificarea sistemului electoral este susţinută de majoritatea populaţiei. Partidul Democrat foloseşte tactici populiste şi de manipulare pentru a convinge oamenii că toate problemele din ţară vor fi rezolvate prin schimbarea sistemului electoral şi ignoră problemele legate de corupţia răspândită pe larg, starea de captivitate a statului, în situaţia în care ministerele, parlamentarii, mass-media, organele de drept şi sistemul judecătoresc se află sub controlul unui grup restrâns de persoane afiliate Partidului Democrat”, se spune în declaraţie.

Semnatarii enumeră problemele reale ale sistemului electoral din Moldova, menţionând că iniţiativa PD nu abordează niciuna dintre ele: finanţarea obscură şi lipsa unor norme echitabile pentru finanţarea partidelor politice, lipsa de independenţă a Comisiei Electorale Centrale, concentrarea mass-media în mâinile politicienilor, impunitatea pentru manipularea în alegeri, limitarea dreptului la vot în diasporă, implicarea ilegală a bisericii în alegeri etc.

„Facem apel către comunitatea internaţională să dezaprobe şi să descurajeze iniţiativa de modificare a procedurii de alegere a Parlamentului RM, să îndemne autorităţile moldovene, în regim de urgenţă, să se concentreze pe problemele reale ale sistemului electoral. Această ţară şi instituţiile sale se mai află încă pe linia de plutire datorită suportului financiar generos al partenerilor noştri internaţionali. Între timp, acest guvern nu a reuşit să restabilească încrederea partenerilor şi a populaţiei, aşa cum au promis. În schimb, în ​​ultimul an, au făcut mai multe încercări să fortifice corupţia şi controlul politic asupra instituţiilor de stat.

Suntem convinşi, comunitatea internaţională nu va sta pasivă în timp ce o clasă politică ilegitimă încearcă să menţină starea de captivitate a Moldovei şi s-o împingă spre autoritarism. Speranţa noastră este că eforturile combinate ale societăţii civile din Republica Moldova şi comunitatea internaţională va ajuta la prevenirea regresului democraţiei din RM, că în 2018 vor avea loc alegeri libere şi corect, iar un dialog cuprinzător şi constructiv privind o posibilă reformă a sistemului electoral să fie organizate doar după aceea”, conchid autorii apelului.

ONG-urile semnatare:

Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER)
Asociaţia Presei Independente (API)
Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM)
Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (CPAS)
Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD)
Centrul de Politici şi Reforme (CPR)
Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC)
Centrul Independent de Jurnalism (CIJ)
Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
Transparency International – Moldova
Watchdog.md

Vedeţi mai jos adresarea completă a societăţii civile din RM către comunitatea internaţională: