„Deputatul se află în serviciul poporului şi nu al partidelor politice şi trebuie să respectăm dreptul fiecărui deputat de a pleca”, a spus analistul politic Roman Mihăeş.

„Este un record mondial. În nicio ţară OSCE, şi sunt 57, în ultimii 25 de ani nu a existat un caz în care să se întâmple două lucruri, într-o democraţie parlamentară în care numărul deputaţilor aşa-zis independenţi să fie mai mare decât orice altă fracţiune. Cei care au aderat acum la PD, comuniştii, au fost aleşi pe listele unui partid cu platformă antieuropeană şi antiguvernamentală”, a declarat preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov.

„Nu este adevărat, nu a fost un partid sută la sută antieuropean ca PSRM-ul, a fost ambivectorial”, a spus Roman Mihăeş.

„Sunt zeci de declaraţii ale lui Reşetnicov, ale Violetei Ivanov, Zagorodnîi, Vitiuc, toţi cei 14 care au aderat la PD, în campania electorală din septembrie noiembrie 2014 criticând dur guvernarea oligarhică şi cursul de integrare europeană. Sute de mii de cetăţeni care se uită acum la televizor cu greaţă pentru că înţeleg că nu au niciun control. Acest lucru provoacă o stare de lehamite şi de dezgust, care este speculată acum pentru a promova mandatul uninominal. Anume cei care au profitat cel mai mult şi continuă să profite de pe urma traseismului promovează ideea unei curăţiri politice”, a adăugat Andrei Popov.

„Parţial dânsul are dreptate când spune că dacă ai venit pe lista unui partid, apar suspiciuni de ce ai plecat din partidul respectiv şi prima suspiciune este de corupţie dar eu vreau să atrag atenţia şi la alte elemente. Partea a doua a discuţiei este dreptul deputatului de a pleca dintr-un partid care se scufundă”, a declarat Roman Mihăeş.

„Tu intri în parlament cu mandat popular pentru 19 deputaţi şi peste doi ani jumătate ai 40, prea mult. Şi dacă tot tu te erijezi în doctor al sistemului politic vrei să-l lecuieşti atunci nu permite să crească acest fenomen. E decizia lor au plecat să fie împăcaţi. Mă deranjează ipocrizia şi cinismul. Şi atunci când tu PD spui că eu voi fi sanitarul pădurii junglei politice, eu voi curma traseismul. Dacă tu eşti aşa de principial te avânţi tocmai să schimbi sistemul electoral păi fă arată exemplul primul pas de la tine închide uşa în faţa traseiştilor”, a adăugat Andrei Popov.

„Nefiind membru al PD, înţeleg logica acestui partid. Are nevoie de aceşti deputaţi pentru a implementa anumite proiecte de lege, inclusiv pentru a trece uninominalul”, a spus Mihăeş.

În contextul proiectului de schimbare a sistemului electoral, Andrei Popov a declarat că promisiunea dată alegătorilor de către autorii iniţiativei, precum că vor putea revoca deputaţii pe care îi vor delega în Parlament, este o minciună.

Roman Mihăieş are, însă, altă părere: „Nu sunt de acord şi explic de ce. Ceea ce se propune în proiectul de lege într-adevăr nu corespunde Constituţiei. Cu revocarea mandatului deputatului nu este constituţional. Dacă păstrăm această prevedere, trebuie să schimbăm Constituţia. Dacă păstrăm actuala Constituţie, trebuie modificat articolul din proiectul de lege şi atunci trebuie să spunem sincer că cetăţenii care vor delega un deputat în Parlament nu vor mai putea să-l revoce”.

„Adevărul e trist. Până în prezent, într-o lună de la acel anunţ al preşedintelui PD, care a spus foarte clar, ca în business, dacă nu faci faţă - te retragi. Aşa şi voi cetăţenii RM veţi putea retrage deputaţii şi după această declaraţie au urmat mii de clipuri în toată ţara, afişe care se bazează în primul rând pe această promisiune care aţi recunoscut că nu este posibilă”, a declarat Andrei Popov.

Roman Mihăieş a declarat că Moldova ar putea prelua exemplul Ucrainei unde, potrivit lui, deputaţii aleşi în circumscripţii uninominale pot fi revocaţi. Andrei Popov, însă, a insistat că în Ucraina pot fi revocaţi legislatorii aleşi în baza listelor de partid, dar nu cei veniţi în Parlament în baza votului uninominal. S-a ajuns până la un pariu.

„Testul adevărului ca să fie mai vesel. Eu mă angajez să nu apar la TV niciodată până la sfârşitul acestui an, închid diplomaţia populară, dacă aveţi dreptate”, a spus Andrei Popov.