„Din informaţiile de care dispunem, cunoaştem că emisari ai lui Plahotniuc şi companii de lobby plătite gras din banii furaţi de la cetăţenii ţării noastre încearcă să convingă diverse cancelarii şi politicieni occidentali că „proeuropeanul” Plahotniuc ar fi ţinta unor persecuţii şi atentate organizate la Moscova”, se spune într-o declaraţie semnată de liderul PPDA.

„Prin scrisoarea premierului Filip adresată la 16 august, 2016, Washingtonului, nota lui Candu şi Filip din 09 martie, 2017, adresată Moscovei, şi pretinsul atentat din 7 aprilie, 2017, oligarhul Plahotniuc încearcă să obţină rezoluţii de susţinere a sa de la Bruxelles şi Washington, manipulând mediile diplomatice şi cancelariile vestice. Astfel de rezoluţii ar echivala cu încoronarea de către Occident a unui hoţ în lege (rus.: „vor v zakone”) în Republica Moldova”, mai spune Andrei Năstase.

Totodată, preşedintele Platformei DA îşi exprimă speranţa că „lumea civilizată nu se va lăsa orbită de firmele de lobby angajate de cel mai detestat pretins politician din Republica Moldova, cu un antirating de peste 90%”.

Amintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunţat despre anihilarea unei grupări criminale care intenţiona să execute un omor la comandă şi că planul a fost zădărnicit de către poliţiştii şi procurorii din RM împreună cu instituţiile de drept din Ucraina. Opt persoane au fost reţinute la Chişinău, iar alte nouă, în ţara vecină. Totodată, ministrul de Interne al Ucrainei, Arsen Avakov, a anunţat despre dejucarea unei tentative de asasinat a oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc. Operaţiunea a avut loc concomitent la Chişinău şi Kiev.

Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a publicat imagini cu presupuşii organizatori ai tentativei de omor, iar imaginile au alimentat şi mai mult opiniile în societate precum că totul este doar o făcătură. Or, în imagini apar trei indivizi care vorbesc, în amiaza-mare, în mijlocul unei curţi în care se află mai mulţi oameni, despre cum ar urma să aibă loc operaţiunea. Aceştia pun la cale „asasinatul”, desenând cu degetul pe pământ cum arată zona în care ar urma să aibă loc omorul.