Potrivit lui, în acest caz vor avea de câştigat doar partidele cu resurse mediatice, cu potenţial financiar mare şi care au control asupra elitelor locale, scrie Adevărul.

„Foarte mulţi oameni nu vor merge cu sigla Partidului Democrat. Există certitudinea că majoritatea candidaţilor locali nu vor scoate drapelul PD în faţă. Mai mult decât atât, mulţi vor încăleca agenda criticii guvernului - opoziţiei. Dar după ce se văd în Parlament, grămăjoară se vor aduna şi vor susţine fracţiunea cea mai puternică şi influentă, fracţiunea PD. Sistemul electoral mixt sau uninominal are multe avantaje în circumstanţe ideale, dar în cazul Republicii Moldova va pava drumul pentru un Guvern condus de Vlad Plahotniuc”, a declarat Popov în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

În opinia sa, schimbarea sistemului electoral din cel proporţional (existent la moment) în cel uninominal (toţi deputaţii sunt aleşi pe liste de circumscripţie) va defavoriza procesele democratice din Moldova şi va fi o lovitură asupra sistemului de partide. El nu neagă că acest sistem este unul bun, însă nu în condiţiile Republicii Moldova.

În plus, fostul ambasador e de părere că între Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon vor avea loc unele negocieri în acest context şi se va ajunge la un compromis, care ar însemna renunţarea la sistemul uninominal şi trecerea la cel mixt (50 de deputaţi aleşi pe circumscripţii, 51 pe liste de partid).

„Există suficiente motive şi reacţia rapidă, imediată a preşedintelui Dodon, desfăşurată în multe paragrafe, în care nu critică niciodată sistemul mixt, ci promite că sistemul uninominal nu va trece, mă face să cred că există o anumită convergenţă tactică de interese şi că de fapt, pasul următor vor fi negocierile”, a subliniat Andrei Popov.