„Vreau să vă asigur că UE urmăreşte cu atenţie situaţia din Republica Moldova, în special cea din mass-media, şi va continua să o monitorizeze. De fapt, Republica Moldova, în calitatea sa de partener asociat al Uniunii Europene, se află sub un control mai degrabă riguros decât lejer, ceea ce este confirmat şi de concluziile Consiliului UE din data de 15 februarie 2016. Vă asigurăm că Uniunea Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile de pe piaţa media a Republicii Moldova, în special în ceea ce priveşte situaţia postului de televiziune Jurnal TV”, se arată în declaraţie.

Declaraţia semnată de Federica Mogherini şi Johannes Hahn a fost expediată pe adresa redacţiei noastre după ce acum aproape două luni Jurnal TV a fost obligat să-şi părăsească de urgenţă sediul. Atunci, administraţia trustului a declarat că activitatea postului de televiziune, în condiţiile în care statul captiv pune piedici, este imposibilă. În acest context, semnatarii documentului au venit cu o serie de recomandări repetate pentru autorităţile de la Chişinău.

„Într-adevăr, Consiliul UE a cerut Guvernului moldovean să îmbunătăţească legislaţia naţională, astfel încât să limiteze monopolizarea pieţei mass-media şi să garanteze pluralismul, libertatea presei fiind un element fundamental al unei democraţii. Am reiterat personal aceste mesaje în cadrul şedinţei Comitetului de Asociere UE-Moldova, care a avut loc la Bruxelles pe 17 octombrie 2016. În decursul ultimelor luni, întâlnirile pe care le-am avut cu autorităţile din Moldova, inclusiv întrevederile bilaterale la nivel înalt, ne-au permis să reiterăm aceste apeluri”,  au mai subliniat cei doi înalţi oficiali de la Bruxelles. Ei solicită să fie respectate şi recomandările ambasadorilor europeni acreditaţi la Chişinău, care au formulat anterior anumite îngrijorări.

„Pe 15 decembrie 2016, şefii de misiuni ai statelor UE şi-au exprimat public îngrijorările în privinţa respectării drepturilor omului. Ei au subliniat faptul că este foarte important ca toate sursele media, atât cele în format electronic, cât şi cele tipărite, să fie tratate în mod egal şi să poată funcţiona fără nicio presiune sau ameninţare că vor fi închise”, conchid semnatarii declaraţiei.

Anterior, mesaje de susţinere pentru Jurnal TV au venit din partea mai multor oficiali europeni, dar şi deputaţi şi jurnalişti de la Bucureşti. Printre cei care au condamnat atacurile la adresa postului nostru de televiziune sunt europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda, prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal de la Bucureşti, Cătălin Predoiu, dar şi deputatul şi jurnalistul român Matei-Adrian Dobrovie.