Solicitarea studenţilor însă a fost respinsă, rectorul motivând refuzul prin faptul că instituţia este „apolitică”.

„Studenţii din Bălţi, văzând panouri cu promovarea votului uninominal, au decis să se informeze din surse demne de încredere. Astfel, l-au invitat pe domnul Andrei Năstase, care este un jurist de excepţie şi poate să le aducă lumină la acest subiect. Studenţii au scris şi o cerere către rectorul USRAB, pe care l-au rugat să le acorde o sală cu proiector, unde ar putea să se adune toţi doritorii de a asculta invitatul”, a precizat preşedintele Platformei DA din Bălţi, Arina Spataru.

Potrivit Arinei Spătaru, studenţii au fost chiar ameninţaţi să nu se revolte. „Studenţii au fost avertizaţi „frumos” să nu facă scandal pentru că vor avea de suferit”, afirmă Spătaru.

Chiar dacă rectorul declară că universitatea este „apolitică”, în aceeaşi scrisoare de refuz acesta invită studenţii şi cadrele didactice la o întâlnire cu membrii Academiei de Ştiinţei, întâlnire la care se va discuta despre acelaşi sistem uninominal.

„Răspuns la toate întrebările dumneavoastră asupra acestui proces nou, care urmează să fie implementat în Republica Moldova, va fi oferit în cadrul acestei şedinţe informative, la care vă invităm”, se arată în răspunsul conducerii instituţiei.

Contactat de Jurnal.md, rectorul Univestităţii a declarat că nu cunoaşte persoanal studenţii care au semnat solicitarea şi a negat informaţiile precum că ar fi ameninţat pe cineva.