„Dacă aş vorbi în limbajul domnului Dodon, eu i-aş acorda o „dvoică” pentru primele 100 de zile de activitate. Dânsul, de fapt, nu numai că nu a reuşit nimic din ce a promis, dar şi şi-a propus lucruri cu totul nepotrivite pentru Republica Moldova. Lucruri care nu au nimic de-a face cu interesele Republicii Moldova. Anume acelaşi lucru îl vedem în propunerile pentru referendumul consultativ neobligatoriu propus de domnul Dodon. Toată activitatea domnului Dodon în această perioadă nu a fost altceva decât o „pokazuhă”, vorbind din nou în limbajul domnului Dodon. Dânsul încearcă să-şi mulţumească alegătorii cu viziuni nostalgice sovietice, viziuni proruse, promovând idei care, de fapt, nu au nicio şansă să fie implementate în sistemul politic şi legislativ al Republicii Moldova, deoarece el nu dispune de pârghiile necesare în acest scop”, a declarat analistul politic, în timpul unei intervenţii telefonice în cadrul emisiunii „Ora Expertizei”, de la Jurnal TV.

„El continuă această „pokazuhă” pentru proprii alegători în pregătirea alegerilor parlamentare din 2018, când dânsul plănuieşte să mobilizeze anume această parte a electoratului Republicii Moldova. Din păcate, trebuie să spun că numărul electoratului creşte, deoarece oamenii sunt dezamăgiţi de rezultatele proaste ale aşa-numitei guvernări proeuropene, coordonate de domnul Plahotniuc. În acest sens, ascensiunea politică a domnului Dodon, faptul că dânsul îşi ascută alegătorii pentru această falsă agendă, este rezultatul domnului Plahotniuc. Însuşi Dodon şi ascensiunea partidului său sunt rezultatele politicilor greşite coordonate de către domnul Plahotniuc, care a procopsit Republica Moldova cu Dodon şi cu PSRM”, a continuat Vladimir Socor.

Referindu-se la decretul semnat de Dodon privind convocarea unui referendum consultativ, comentatorul politic a menţionat că această propunere, de fapt, sustrage atenţia de la problemele reale ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Totodată, Vladimir Socor a menţionat că Dodon a propus iniţierea acestui referendum doar pentru a înlătura din vizorul public nelegiuirile comise de actuala guvernare.

„În ceea ce priveşte reducerea numărului de deputaţi, domnul Dodon, la fel ca şi domnul Plahotniuc, exploatează nemulţumirea justificată a populaţiei faţă de sistemul politic din Republica Moldova. Şi domnul Plahotniuc cu iniţiativa modificării sistemului electoral, şi domnul Dodon cu propunerea privind reducerea numărului parlamentarilor exploatează nemulţumirea populară. Toate aceste propuneri nu merită să fie luate în serios de societate. Aceste propuneri au fost făcute de domnul Dodon spre bucuria domnului Plahotniuc, pentru a abate atenţia oamenilor de la problemele reale. Care vor fi rezultatele propunerilor domnului Dodon? Va fi o nouă confruntare între adepţii politicii propuse şi proeuropene, moldovenismul împotriva românismul, etc. Din nou, toate aceste probleme, de fapt, neesenţiale, vor fi în vârful agendei, în timp ce nelegiuirile comise de actuala guvernare nu vor fi supuse dezbaterii publice. Cel puţin nu se vor afla în vârful agendei”, a explicat analistul politic.

„Desigur Platforma DA şi PAS încearcă să ţină problemele social-economice la vârful agendei, dar propunerile domnului Dodon scindează din nou electoratul protestatar. Vor dezbina din nou potenţialul protestatar al societăţii care este împotriva guvernării coordonate, care sunt împotriva schimbării sistemului electoral. Propunerile lui vor acoperi toate aceste lucruri reale”, a adăugat Vladimir Socor.