„Oferim suport Republicii Moldova în implementarea reformelor asumate, pentru a consolida buna guvernare şi instituţiile de stat, inclusiv eforturile de luptă contra corupţiei”, a declarat Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg s-a referit şi la Oficiul de Legătură NATO la Chişinău, care urmează să fie deschis în vara anului curent, accentuând că acest oficiu va fi o misiune diplomatică care va avea doar angajaţi civili, aşa cum există şi în alte ţări. 

Printre principalele direcţii de cooperare RM-NATO pentru viitor se regăsesc proiectele în domeniul securităţii cibernetice şi finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide.

Precizăm că Biroul de legătură NATO la Chişinău va fi deschis în aprilie. Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice a identificat deja persoana care va conduce Biroul de legătură la Chişinău. Kristina Baleisyte, originară din Lituania, anterior şef adjunct al Oficiului de legătură NATO din Georgia va deţine funcţia de şef al Oficiului de legătură la Chişinău.

Restul personalului va fi civil, nu va include militari, aceasta fiind o misiune diplomatică. 

Deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău este rezultatul a peste doi ani de discuţii (iniţiate după izbucnirea conflictului din Ucraina). Republica Moldova a cerut şi a primit de la NATO un pachet important de asistenţă menit să o ajute să-şi modernizeze sistemul de securitate şi de apărare.

Oficiul NATO din Chişinău va coordona programele de sprijin derulate de NATO în Republica Moldova, programe complementare, pe alocuri, cu cele implementate de UE în Moldova.

De asemenea, NATO intenţionează să reia procesul de evacuare a pesticidelor din sudul Republicii Moldova, rămase din perioada sovietică, şi care afectează calitatea apei şi, implicit, sănătatea oamenilor care locuiesc acolo. NATO şi-a asumat integral cheltuielile pentru acest proiect.