Astfel, cele trei formaţiuni au lansat o declaraţie comună prin care şi-au arătat poziţia faţă de această iniţiativă: „Noi, reprezentanţii partidelor de opoziţie suntem categoric împotriva acestei tentative de compromitere şi de denaturare a voinţei alegătorilor în spatele căreia se ascunde intenţia clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere cu orice preţ”.

„Această modificare nu este decât un colac de salvare pe care s-au înţeles să-l croiască Plahotniuc împreună cu Dodon pentru PD. Dodon înţelege foarte bine că cu partidele antioligarhice nu poate face niciun fel de alianţe atât timp cât a ales să se închine lui Plahotniuc. El se ocupă de tot ce vreţi nu mai nu de nevoile cetăţenilor. Au făcut un tandem de minune. Dimineaţa mimează o anumită ostilitate, iar seara îşi împart funcţii, bani şi toate hoţiile pe care le fac pe parcursul zilei.  Mesajul nostru este adresat atât societăţii civile, cât şi partidelor de opoziţie din RM pentru a face front comun, să ne unim eforturile împotriva acestor derapaje. Aceste iniţiative vin în beneficiul câtorva partide care s-au discreditat”, a declarat preşedintele PPDA, Andrei Năstase.

„Noi vrem ca toţi cetăţenii RM să înţeleagă că această intenţie de schimbare a sistemului electoral nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic din RM. Ar fi ridicol să credem că PD este partidul preocupat de întărirea democraţiei. Înţelegem că în spatele acestei iniţiative se ascunde doar intenţia de a se păstra la putere. Pentru că nu are susţinerea oamenilor, acest partid inventează un nou sistem electoral. Noi înţelegem că în următoarele zile, PD va declanşa un proces agresiv de promovare a acestei iniţiative şi va încerca să vândă această idee, spunând că un asemenea sistem va aduce Parlamentul şi deputaţii mai aproape de oameni. Din câte cunoaştem, se fac cercetări pentru a înţelege cum să se deseneze aceste circumscripţii  încât să-i convină mai mult lui Plahotniuc, cât şi lui Dodon, pentru că ei au înţelegere să împartă mandatele pentru următorul Parlament. Din datele pe care le-am obţinut, un asemenea proiect presupune acelaşi număr de mandate pentru cetăţenii din diasporă şi pentru cei din stânga Nistrului”, a afirmat liderul PAS, Maia Sandu.

În context, liderul PLDM, Viorel Cibotaru a spus că „întreg procesul de schimbare a sistemului electoral ar trebui să fie o dezbatere profundă în societate. Acest lucru a fost viciat de la bun început. Înţelegem aceste practice vicioase de a face diferite încercări”.

Vă prezentăm mai jos declaraţia integrală lansată de PPDA, PAS şi PLDM:

Noi, reprezentanţii partidelor de opoziţie constatăm că actuala majoritate parlamentară, creată prin şantaj şi corupere, şi-a pierdut definitiv legitimitatea. Existenţa acestei majorităţi hibride în parlament constituie o sfidare a voinţei cetăţenilor RM exprimate în cadrul scrutinului din 30 noiembrie 2014 şi a devenit o dovadă elocventă a stării de captivitate a statului.

Acest regim a sfidat în mod cinic toate revendicările legitime a cetăţenilor RM înaintate în cadrul multiplelor manifestaţii paşnice de protest. Acest regim mişeleşte a impus un guvern nocturn de marionete, funcţia căruia este de protejarea a intereselor obscure ale corupţilor şi mimarea reformelor, şi a integrării europene de dragul estorcării banilor de la partenerii externi.

Acest regim reprezentat de tandemul Plahotniuc-Dodon a monopolizat spaţiul mediatic şi încearcă să discrediteze prin mijloace murdare opoziţia. În paralel, sistemul represiv creat de PD îi atacă cu obrăznicie pe primarii aleşi din partea altor partide şi îi impune să adere fie la PD, fie la PSRM.

Tot acest regim, a intrat în panică din momentul când toate studiile sociologice demonstrează că niciun partid din actuala coaliţie nu va trece pragul electoral în cazul desfăşurării parlamentare. Drept urmare, dorind să evite moartea politică şi să scape de responsabilitatea juridică pentru faptele comise, dorind să denatureze voinţa poporului exprimată la urnele de vot, regimul încercă să folosească drept colac de salvare modificarea sistemului electoral.

PD intenţionează să schimbe sistemul proporţional în unul uninominal, iar acest lucru nu înseamnă altceva decât menţinerea Partidului Democrat la putere cu orice preţ. În cazul unui asemenea sistem, Partidului Democrat îi va fi uşor să obţină majoritatea parlamentară prin fraudă, corupere şi şantaj.

În acest sens, un exemplu elocvent îl constituie rezultatul alegerilor desfăşurate recent în Adunarea Parlamentară din UTA Găgăuzia, unde în campania electorală mai toţi candidaţii s-au arătat în faţa alegătorilor drept candidaţi independenţi. Peste noapte, însă a apărut o fracţiune a PD.
Noi, reprezentanţii partidelor de opoziţie suntem categoric împotriva acestei tentative de compromitere şi de denaturare a voinţei alegătorilor în spatele căreia se ascunde intenţia clanului Plahotniuc-Dodon de a se menţine la putere cu orice preţ.

Cerem tuturor jurnaliştilor oneşti să informeze cetăţenii RM despre pericolul modificării sistemului electoral pentru ca împreună să zădărnicim campania de spălare a creierilor pusă la cale de guvernare.

Cerem de la toate partidele politice să ia poziţie tranşantă în raport cu această tentativă de uzurpare a puterii.

Îi chemăm pe cetăţenii RM să depăşim împreună baricadele false prin care încearcă să ne dezbine tandemul Plahotniuc-Dodon. Îi chemăm pe cetăţenii din Diasporă, impuşi de regimul corupt să plece din ţară, să ne susţină pe toate căile posibile. Îi chemăm pe toţi cei care au ales să fie cetăţeni ai RM, indiferent de etnie şi limba vorbită, să ne unim pentru a opri degradarea situaţiei spre un regim politic autoritar, spre privatizarea totală a RM de acest tandem odios.

Totodată, solicităm instituţiilor internaţionale abilitatea să monitorizeze evoluţia evenimentelor şi să sancţioneze derapajele antidemocratice ale actualei guvernări hibride Plahotniuc-Dodon, care îşi promovează propriile interese în detrimentul intereselor cetăţenilor şi ale ţării.