„Relaţiile dintre Moldova şi Ucraina tot mai mult şi mai mult sunt subordonate intereselor clanurilor oligarhice din vârful celor două guvernări. Ce se întâmplă însă în realitate, cunoaşte deja şi cel mai fidel spectator al holdingului ucigaş aservit puterii de la Chişinău. Dacă interesul economic al cetăţeanului Moldovei rezidă în procurarea energiei electrice mai ieftine din Ucraina, pe baza unor tranzacţii transparente, reciproc avantajoase, iată că, urmare a înţelegerilor obscure dintre guvernarea controlată de Plahotniuc şi partenerii săi de la Tiraspol, ţara noastră timp de 2 ani cumpără energia electrica de la o firmă cu fondatori înregistraţi în zone offshor. Populaţia şi agenţii economici le achită anual peste 100 de mln. de dolari în mod nejustificat, exagerat şi, totodată, creşte datoria părţii moldoveneşti pentru gazul consumat de această firmă”, a scris Andrei Năstase pe contul său de Facebook.

„Pe baza aceloraşi înţelegeri oligarhice, producătorii noştri autohtoni de produse agroalimentare sunt nedreptăţiţi şi nu sunt protejaţi câtuşi de puţin împotriva importurilor monopoliste din Ucraina, deşi în orice moment pot fi aplicate masurile tarifare, prevăzute de OMC. În spatele acestor afaceri şi în schimbul extrădării lui Platon, partenerul său de atacuri raider şi spălătorie de miliarde de dolari, Plahotniuc a consimţit să sacrifice unul din două cele mai importante râuri din ţara noastră, care alimentează cu apă potabilă zeci de localităţi, inclusiv Chişinăul, asigură irigarea zecilor de mii de hectare de terenuri agricole şi dispune de o faună şi floră unicate”, a mai menţionat Andrei Năstase.

Astfel, liderul Platformei DA îndeamnă toţi cetăţenii să semneze apelul către comunitatea internaţională „cu rugămintea să insiste ca Guvernul, Parlamentului şi personal preşedintele Ucrainei să‐şi revizuiască decizia privind construcţia acestor obiecte pentru a preveni o catastrofă ecologică uriaşă atât pentru Moldova, cât şi pentru câteva regiuni ale Ucrainei”.

„În aceste circumstanţe, suntem alături şi solidari cu societate civilă, care duce o luptă inegală cu cele două oligarhii regionale pentru a preveni o catastrofă ecologică de proporţii şi pentru a salva Nistrul, după ce s-a luat decizia de a construi încă şase noi hidrocentrale pe Nistru, deşi şi Complexul Hidrocentralei de lângă satul Novodnestrovsk, сare funcţionează încă, afectează foarte mult nivelul cursului apei, temperatura acesteia, ducând la secarea Nistrului şi consecinţele fiind nefaste”, a spus Andrei Năstase.