„Comisia Drepturilor Omului a avizat negativ acest proiect de lege. Mai mult decât atât, toţi cei prezenţi au votat împotrivă. Nimeni nu a votat pentru. Vreau să vă zic că şi un reprezentant al fracţiunii PD nu a participat la votare. Este vorba despre Galina Balmoş. A fost vorba şi despre faptul că există un pericol mare ca reprezentanţii diferitor etnii care trăiesc în RM nu vor avea posibilitatea să fie aleşi la fel ca şi alte întrebări despre votul diasporei”, a declarat Şupac.

Este vorba despre prima dezbatere într-o comisie parlamentară a proiectului înregistrat în legislativ pe 14 martie şi transmis pentru expertizare Comisiei de la Veneţia. Iniţiativa PD urmează să fie discutată şi în celelalte comisii ale Parlamentului. 

Amintim că fracţiunea PD a depus în Parlament un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral, ceea ce presupune ca deputaţii să nu mai fie aleşi pe liste de partid, ci direct, în baza circumscripţiilor uninominale.

În susţinerea acestei idei, formaţiunea politică a iniţiat o campanie mediatică de amploare, dar şi colectări de semnături. Atât partidele de opoziţie, cât şi partenerii de coaliţie ai PD s-au declarat însă împotriva acestei iniţiative.

Un număr de 18 organizaţii neguvernamentale au anunţat că vor boicota discuţiile privind modificarea sistemului electoral, pentru că, în opinia lor, schimbarea regulilor de joc în timpul jocului, pe fundalul unei crize social-politice şi în condiţiile în care partidele aflate la guvernare deţin elemente majore de influenţă, ar putea afecta rezultatele alegerilor. Şi anume, ar fi avantajaţi acei actori care deţin pârghii de control.

Liderii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidului Acţiune şi Solidaritate şi PLDM au spus că se alătură ONG-urilor care vor boicota dezbaterile publice pe marginea proiectului PD şi că vor organiza proteste în cazul în care documentul nu va fi retras. 

Între timp, a fost lansată petiţia online "NU votului uninominal sau mixt". Autorii iniţiativei îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea Partidului Democrat de modificare a sistemului electoral actual şi prezintă mai multe argumente care demonstrează că proiectul PD este vicios. 

Astfel, autorii petiţiei online spun că iniţiativa PD distrage atenţia de la adevăratele probleme ale societăţii, în special capturarea instituţiilor de stat de către anumite interese private, sărăcirea cetăţenilor prin delapidarea activelor statului, capturarea mass-media, dezinformarea masivă şi corupţia sistemică. Iniţiatorii documentului mai susţin că, până la alegerile parlamentare din 2018, este crucială îmbunătăţirea legislaţiei electorale, fără schimbarea sistemului electoral actual. Cetăţenii care împărtăşesc aceleaşi opinii sunt îndemnaţi să semneze petiţia.