Motivul invocat ar fi lipsa unei reacţii oficiale a Kremlinului în privinţa notei de protest adresată acum două săptămâni. În această notă,  se invocau „abuzuri ale serviciilor speciale ruseşti în raport cu oficialii moldoveni”.

„Luând în considerare nota diplomatică transmită Rusiei şi abuzurile menţionate în notă, dar şi discuţiile care au avut loc, inclusiv cu Karasin, sunt unele mesaje pozitive care vin de acolo pe diferite căi că autorităţile centrale examinează cu atenţie nota şi cazurile descrise. Dar până acum nu avem o reacţie oficială. RM şi Parlamentul nu boicotează lucrările CSI, dar nu va participa la evenimentele de la Sankt-Petersburg. Azi vor fi expediate scrisori pentru a anunţa refuzul de a participa şi motivele”, a declarat Candu.

Amintim că, pe 9 martie, autorităţile de la Chişinău au anunţat că au transmis ambasadorului Rusiei o notă în care acuzau serviciile speciale din Federaţia Rusă de tratament abuziv şi de hărţuire a oficialilor moldoveni. În acea notă se vorbea de încercarea de punere sub monitorizare internaţională a unor oficiali de la Chişinău.

Ulterior, misterul notei transmise de conducerea ţării ambasadorului Rusiei, privind „abuzurile serviciilor speciale ruseşti în raport cu oficialii moldoveni”, a început ulterior să se dezlege. După ce tuturor le-a apărut bănuiala rezonabilă că este vorba despre oligarhul Plahotniuc, o informaţie a confirmat aceste bănuieli.

Este vorba despre o întâlnire a premierului Pavel Filip cu ambasadorii UE şi cu şeful misiunii diplomatice americane, care au fost convocaţi cu puţin timp înainte de întâlnirea lui Candu şi Filip cu ambasadorul Rusiei. NewsMaker a scris că, la acea întâlnire, premierul Filip le-a vorbit diplomaţilor occidentali despre încercările Federaţiei Ruse de a obţine monitorizarea lui Plahotniuc de către Interpol.