VIDEO

Proiectul noului Cod aerian, avizat în Comisia parlamentară juridică; Legea a trezit mai multe nedumeriri

Proiectul noului Cod aerian, avizat în Comisia parlamentară juridică; Legea a trezit mai multe nedumeriri
Sursa: jurnal.md Foto: captură 22.03.2017 21:17
Proiectul noului Cod aerian, ce prevede şi reglementarea activităţii dronelor, a ajuns în Parlament şi a fost avizat astăzi de Comisia Juridică. Dezbaterile au fost aprinse, iar cei doi viceminiştri de la Transporturi şi Infrastructura Drumurilor veniţi la şedinţă nu au putut spune clar dacă iniţiativa va interzice utilizarea dronelor, dispozitive din activitatea jurnaliştilor de investigaţie. Autorităţile vorbesc despre o coordonare a folosirii acestora, iar opoziţia din Parlament nu exclude că de fapt se urmăreşte interzicerea lor. 

Proiectul Codului aerian a trezit mai multe nedumeriri în rândul deputaţilor, iar oficialii de la Guvern s-au cam împotmolit la răspunsurile date în privinţa modului în care vor putea fi folosite dronele, cuvânt care nici măcar nu apare în proiect.

În final, proiectul de lege a fost avizat cu majoritatea voturilor deputaţilor din comisie, cu excepţia celor din PLDM.

Viceministrul Oleg Tofilat spune însă că toate aceste nelămuriri urmează să fie clarificate.

Potrivit proiectului, în cazul în care o persoană ar utiliza un aparat zburător ghidat de la distanţă pentru a culege ilegal sau a răspândi cu bunăştiinţă informaţii ocrotite de lege, despre viaţa personală ce constituie secret personal sau familial al altei persoane, fără consimţământul ei, utilizatorul dronei riscă sancţiune penală. Iniţiativa a apărut în 2016, la scurt timp după ce jurnaliştii de investigaţie au arătat publicului proprietăţi ale unor persoane cu funcţii de răspundere în stat filmate sau fotografiate cu ajutorul dronelor.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI