Instanţa a suspendat executarea decretului „în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului”. Astfel, decretul semnat de Dodon încetează să mai producă efecte juridice până la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărârii judecătoreşti.

De cealaltă parte, consilierul lui Dodon acuză instanţa că a „politizat” acest subiect şi că a luat decizia pe ascuns, fără să fie anunţată şi Preşedinţia.

„Faptul că s-a decis suspendarea Decretului Preşedintelui pe ascuns este o latură, mai grav este că înainte de a înştiinţa instituţia Prezidenţială despre existenţa litigiului instanţa a făcut tam-tam în presă. Or, nu acesta este rolul judecăţii. Imediat cum vom primi actele instanţei vom veni cu o reacţie suplimentară, cu siguranţă vom contesta acţiunile instanţei la Curtea de Apel”, a declarat Lebedinschi.

Încheierea de suspendare a decretului semnat de Dodon dar poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, şi soţia sa au devenit pe 3 noiembrie 2016 în mod oficial cetăţeni ai Republicii Moldova, după ce au depus jurământul la Ambasada RM la Bucureşti.

Traian şi Maria Băsescu au primit cetăţenia moldovenească prin decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat la începutul lui iunie a anului 2016.

Ulterior, pe 3 ianuarie, imediată după ce a ocupat oficial fotoliul de şef a statului, Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetăţenia RM lui Traian Băsescu.