„Diaspora a devenit importantă în 2010. Datorită Diasporei, am avut ceea ce se numeşte Alianţă pentru Integrare Europeană şi avem Acordul de Asociere. La alegerile anticipate din 2010 şi la alegerile din 2014 Diaspora, de fapt, a făcut diferenţa. În special, Diaspora din Europa. Şi toată lumea înţelege că trebuie Diaspora luată în consideraţie la modul cel mai serios, pentru că datorită banilor, remitenţelor Diasporei, Republica Moldova în mare măsură se menţine pe linia de plutire. De aceea, acum se face un fel de reverence în faţa Diasporei, pentru că nu îi poţi lua Diasporei ceea ce i-ai dat. I-ai dat dreptul de vot. La ultimele alegeri naţionale au participat peste 130.000 de cetăţeni din Diaspora. Aceasta e foarte mult. Iată că guvernarea vine cu această ofertă să fie reprezentată chiar de membrii Diasporei”, a declarat Igor Boţan, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Acum în privinţa Diasporei se lansează ceea ce se numeşte baloane de încercare. Ceea ce i se propune Diasporei este irealizabil. Pentru că Diaspora este reprezentată şi poate fi reprezentată mult mai bine în cadrul sistemului proporţional. Pentru aceasta Diaspora trebuie să aibă un fel de înţelegeri cu partide, astfel încât oamenii, care vor fi responsabili pentru soluţionarea problemei Diasporei, să fie în topul listei candidaţilor. Ceea ce propune partidul de guvernământ, Partidul Democrat, este, de fapt, într-un fel, marginalizarea Diasporei. Tot acest proiect este atât de vulnerabil şi lucrul acesta iese la suprafaţă, când adresezi o întrebare foarte simplă: dar cum va fi organizat referendumul, eventual, de retragere a deputatului Diasporei din Parlament? Pentru că legea trebuie să fie una generală. Dacă deputaţii pot fi retraşi aici, pe teritoriul RM, cum pot, în principiu, fi retraşi cei din Diaspora? Acest proiect este atât de vulnerabil, că eu cred că, practic, nu are şanse să fie adoptat. Întreaga motivaţie şi argumentare a guvernanţilor este defectuoasă”, a adăugat politologul.

Totodată, Igor Boţan a vorbit despre ce-şi doresc reprezentanţii diasporei şi ce aşteptări au de la conducerea ţării. „Unu, ca guvernanţii de aici să aibă dexteritatea şi capacitatea de a negocia cu ţările în care se află ei garanţii sociale pentru aceşti oameni. Pentru că o parte decide să rămână acolo. O parte decide, după ce câştigă ceva, să se întoarcă în RM. Deci să aibă această garanţie. Al doilea lucru pe care l-ar vrea ei, pledoarie aici, în RM, ca oamenii care câştigă bani acolo să vină aici să poată deschide o afacere, nu ca în cazul celor de la Soroca, unde nişte concetăţeni de ai noştri care au lucrat, au fost parte ai Diasporei, au adunat bani, iar când au venit aici s-au ciocnit de corupţie absolut totală”, a mai spus Igor Boţan.