Este opinia vicepreşedintelui fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc, care a calificat proiectul lui Dodon drept o „simulare de activism civic”.

Legislatorul a făcut această declaraţie după ce socialiştii au îndemnat şi celelalte fracţiuni să semneze iniţiativa şefului statului.

Proiectul a fost semnat de 24 de deputaţi socialişti, iar pentru a putea fi înregistrat mai este nevoie de alte zece semnături. Deputatul PSRM Vlad Bătrâncea a îndemnat şi celelalte fracţiuni să se alăture iniţiativei şefului statului.

„Sunt mai multe lacune juridice despre care se creează impresia că au fost lăsate cu intenţie astfel ca proiectul să fie respins. Preşedintelui nu-i ajung competenţe. Poate să se războiască cu drapele, are competenţe pe care nu le-a folosit. Nu vom  semna acest proiect. Este o simulare de activism”, a menţionat vicepreşedintele fracţiunii PLDM, Vadim Pistrinciuc.

Precizăm că în proiectul de modificare a Constituţiei, Igor Dodon propune şi alte cinci temeiuri de dizolvare a Parlamentului, decât cele stipulate în art. 85 al Constituţiei: după consultarea fracţiunilor parlamentare; în cazul în care Parlamentul nu a implementat, în termen de 12 luni, voinţa poporului exprimată prin referendumul consultativ; dacă referendumul republican privind demiterea Preşedintelui Republicii Moldova s-a soldat cu rezultat negativ sau a fost confirmată nevalabilitatea lui de către Curtea Constituţională; dacă Parlamentul nu a adoptat Legea bugetului de stat în termen de 2 luni de la începutul exerciţiului financiar; dizolvarea Parlamentului prin referendum, iniţiat de preşedinte.