„Iniţiativa este menită să salveze PD, care este un „cadavru politic” (2% în sondaje) şi să îi asigure un loc în parlament liderului acestuia Vlad Plahotniuc (detestat de 98% dintre respondenţii sondajelor). Într-un stat afectat de corupţie sistemică, votul uninominal nu ar face altceva decât să consolideze un regim autoritar şi să perpetueze modelul ”statului capturat” introdus prin şantaj, cumpărare de voturi, folosirea resurselor administrative pentru a influenţarea rezultatului votului”, explică deputatul de la Bucureşti.

„Acest proiect de lege ridică şi semne de întrebare cu privire la modul în care vor fi reprezentanţi cetăţenii moldoveni din diaspora şi Transnistria. Iniţiativa prevede că în diaspora, circumscripţiile vor fi stabilite în funcţie de numărul alegătorilor înregistraţi în prealabil. În Transnistria nu vor fi organizate alegeri până când autorităţile de la Chişinău nu vor controla regiunea. La ultimele alegeri prezidenţiale, diaspora din Occident a votat masiv pentru candidatul pro-european Maia Sandu (care nu a fost susţinută de PD şi oligarhul şef)”, mai spune Matei Adrian Dobrovie.

Parlamentarul mai afirmă că România trebuie să susţină integrarea europeană a Republicii Moldova prin „girarea unui regim care respectă drepturi fundamentale, precum cel de a participa la scrutinele electorale şi de a fi reprezentat în parlament”.