Deputatul european susţine că un astfel de sistem, precum este votul uninominal, funcţionează doar într-o ţară cu valori şi bine aşezată.

„Într-o democraţie fragilă, aşa precum este în Republica Moldova este periculos un astfel de sistem, oligarhii ar putea să cumpere voturile prin diverse metode, cu bani mulţi”, a declarat Monica Macovei pentru Unimedia.

Precizăm că proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral a fost înregistrat în Parlament.

Intenţia PD de a modifica sistemul electoral este combătută de experţi, care spun că reformarea legislaţiei electorale la iniţiativa PD, un partid cu un rating de 2.7% şi cu lideri implicaţi în cele mai mari scandaluri de corupţie, spălări de bani, dar şi în coordonarea furtului rezervelor valutare ale statului, va avea consecinţe devastatoare pentru Republica Moldova prin menţinerea sistemului oligarhic la putere. 

Liderii opoziţiei antioligarhice au calificat intenţia PD de a modifica Codul Electoral şi a introduce votul uninominal drept un „colac de salvare” pentru oligarhul Plahotniuc, care vrea să evite moartea politică şi să scape de responsabilitatea juridică pentru faptele comise.

Mai mult, societatea civilă a anunţat că va boicota discuţiile cu privire la modificarea sistemului electoral în vederea introducerii votului uninominal.

Şi diaspora critică sistemul electoral uninominal, promovat de oligarhul Vladimir Plahotniuc şi partidul acestuia, calificându-l drept o „gogoaşă vândută de PD, prin care oligarhul Plahotniuc încearcă să diminueze criticile diasporei.

Analistul politic de la Fundaţia Jamestown, Vladimir Socor, a menţionat că propunerea oligarhului Vladimir Plahotniuc de a schimba sistemul electoral din RM e o încercare disperată a acestuia de a păstra monopolul existent în mâinile sale.

Şi europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, consideră intenţia guvernării de la Chişinău de a introduce sistemul electoral uninominal drept un semnal de alarmă că în Republica Moldova nu a fost consolidată democraţia, fapt care ar trebui să-i îngrijoreze pe partenerii europeni.