Candu s-a referit la proiectul de lege „Big Brother”, care a provocat o serie de nemulţumiri şi neclarităţi în rândul societăţii civile şi a experţilor.

„Este greţos să foloseşti drama naţională, suicidurile în masă a tinerilor pentru a promova o lege antidemocratică care nu rezolvă problema în esenţă. Andrian Candu spune că Legea Big Brother poate diminua suicidurile tinerilor. Oare? Domnule Candu, poate întoarcem părinţii acasă, poate le dăm cetăţenilor o viaţă decentă şi sentimentul, măcar aparenţa unei perspective în statul ăsta pentru a înlătura criminalitatea care este într-o creştere geometrică? Suicidurile, agresivitatea şi crimele pe care le comit tinerii sunt nişte probleme a căror rădăcini nu se rezumă la spaţiul virtual, dacă analizăm problemele acestea, putem observa că ele apar la tinerii vulnerabili, a căror părinţi se află peste hotare sau din varii motive nu le-au acordat o educaţie corectă sau nu le acordă suficientă atenţie. Situaţia de fapt din statul nostru creează o atmosferă de indiferenţă şi inutilitate, ceea ce duce la disperare”, a declarat Dinu Plângău.

„Pentru a aboli problema în cauză trebuie să investim mult în educaţie şi în politici de tineret, de creat condiţii de activităţi extracurriculare ca tinerii noştri să aibă cu ce se ocupa, dar să nu alerge pe acoperişuri din plictiseală. Important e să le întoarcem părinţii acasă şi să le dăm de lucru, cu salariu suficient pentru ca ei să-şi întreţină copii şi să nu înnebunească noaptea când se gândesc cum să plătească facturile sau cum să-i trimită la scoală, or toţi nervii oamenii deseori îi varsă pe cei care sunt alături, pe persoanele din cadrul familiei”, a adăugat reprezentantul Platformei DA.

Amintim că, la 30 martie 2016, Guvernul a aprobat un proiect de lege cu privire la intensificarea controlului asupra spaţiului virtual de către organele de drept, care vor putea bloca site-uri, vor putea verifica e-mail-uri personale, sms-uri, vor avea acces la mesajele de pe Viber şi WhatsApp.

Adoptarea unei asemenea cenzuri autorităţile o explică prin necesitatea combaterii pornografiei infantile şi a terorismului. Pe de altă parte, societatea civilă, mass-media, dar şi de partenerii de dezvoltare au criticat proiectul care reprezintă un risc înalt pentru respectarea drepturilor omului.