„Este foarte bine că preşedintele pro-rus Dodon vine la Bruxelles să se întâlnească cu reprezentanţii Uniunii Europene, dar să nu se aştepte că va fi primit cu covorul roşu, mai ales după ce a făcut aceste declaraţii la Moscova, în sensul că ar denunţa Acordul de Asociere cu UE. Noi, instituţiile europene, vorbim cu toată lumea şi noi vrem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană şi în UE, dar trebuie să vrea şi Moldova. Sunt sigură că marea parte a populaţiei vrea, aşa că Dodon ar trebui să ţină seama de asta şi nu de ce îi spune Putin”, a declarat Monica Macovei într-un interviu pentru TVR Moldova.

Deputatul european a atenţionat că în urma acestor sancţiuni va avea de suferit în primul rând populaţia. Astfel, Dodon ar trebui să-şi amintească de problemele financiare pe care le are Republica Moldova, a adăugat Monica Macovei.

„Vor fi, probabil, sancţiuni de natură politică, diplomatică împotriva Republicii Moldova. Eu nu sunt pentru sancţiuni financiare decât atunci când şi guvernul face mari porcării, tot financiare, cum a fost acea lege a amnistiei fiscale, sau faptul că investighează furtul miliardului şi pe toţi cei care au beneficiat ca să pună banii la loc. Sigur că sancţiuni politice vor fi şi va avea de suferit, din păcate, populaţia. Vreau să subliniez că noi discutăm pentru o istorie mai lungă. Politicienii vin şi pleacă, naţiunile şi popoarele rămân. Pe noi ne interesează ca populaţia din Republica Moldova să meargă pe drumul european. De asta nu vom renunţa aşa uşor cum ar vrea Dodon, poate. Acordul de Asociere nu poate fi denunţat aşa, în mod unilateral, de către Dodon. Acum aş mai spune că, oamenii trebuie să ştie că locurile de muncă bune, locurile de învăţământ bune sunt în Europa şi bursele sunt în UE, iar Dodon trebuie să vadă că are mari probleme financiare, pentru că Rusia mai degrabă a adus sancţiuni financiare şi a determinat Moldova să piardă bani, şi nu beneficii”, a spus Monica Macovei.

„De câte ori au fost boicoturi pe produsele moldoveneşti. Asta a însemnat bani pierduţi de către producătorii de vin, de multă lume şi de bugetul statului, şi de oameni, tocmai datorită sancţiunilor Federaţiei Ruse. Ceea ce arată şi că Rusia aşa lucrează, prin sancţiuni şi prin dictatură. Nu vor avea libertate, nu vor avea justiţie independentă oamenii în Rusia, trebuie să se gândească la asta. Nu vor fi liberi să facă ce vor şi să spună ce vor. Toate acestea contează pentru viaţa oricărui om, din orice ţară”, a mai spus europarlamentarul.