„În ultimii zece ani, un număr impunător de persoane importante şi oameni de afaceri s-au îmbogăţit din corupţie. Majoritatea acestora n-au fost deferiţi justiţiei, iar mijloacelor obţinute fraudulos, inclusiv din miliardul de dolari furat prin frauda bancară şi alte crime la nivel înalt, nu li s-a găsit urma. Cele două proiecte de legi înaintate Parlamentului vor permite persoanelor şi afacerilor să-şi declare activele la o valoare cu mult sub cea de piaţă în schimbul unei amnistii penale”, se spune într-o declaraţie emisă de Transparency.

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupţia. Acest fapt va favoriza corupţii, va compromite combaterea corupţiei în Moldova, va fi un semnal că cei corupţi îşi cumpără impunitatea şi va lipsi cetăţenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor publice”, a declarat Jose Ugaz, Preşedintele Transparency International.

Transparency International – Moldova, de rând cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, a protestat împotriva acestor proiecte de legi.

„Guvernarea ia decizii care privează bugetul public şi cetăţenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare. E timpul să oprim spălătoria de bani şi nu s-o încurajăm. Guvernanţii trebuie să aplice legislaţia din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venitul şi proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogăţit ilegal să-şi legalizeze averile obţinute fraudulos”, a declarat Lilia Carasciuc, director executiv al TI-Moldova.

Transparency International, de asemenea, face apel la partenerii internaţionali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanţilor pentru a retrage proiectele de legi.

Precizăm că Republica Moldova a primit în noiembrie 2016 prima tranşă din creditul de 179 mil. $ de la Fondul Monetar Internaţional cu menţiunea combaterii corupţiei. „Obţinerea tranşei următoare a finanţării trebuie să fie condiţionată de retragerea legilor vizate”, conchide Transparency International.