Preşedintele român şi-a încheiat discursul felicitând părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie şi a cerut parlamentarilor să păstreze democraţia şi ţara curate pentru viitorul României.

„Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune în care autorităţile colaborează loial, o naţiune cu un Parlament puternic, o naţiune cu un guvern performant sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile, pe câţiva politicieni din situaţii dificile?”, a spus Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a continuat: „Merită România aceste sacrificiu pentru câţiva politicieni? Aceasta e întrebarea, acesta e scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni integri şi credibili în vârful statului. Asta îmi doresc eu pentru România şi asta cred îşi doresc românii. Asta e întrebarea: ce fel de naţiune vrem să fim? Şi pentru a afla voinţa suverană a poporului român voi convoca referendum”, a subliniat Klaus Iohannis.

"Retragerea OUG 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este prea puţin, iar alegerile anticipate sunt în această fază prea mult", a declarat Iohannis, arătând că PSD trebuie să vină cu soluţia.

"M-aş fi adresat şi Guvernului, dar nu e bai, la ei am fost deja. (...) Vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari vă mulţumesc pentru primirea frumoasă", a spus Iohahhnis în deschiderea discursului din Parlament, în condiţiile în care locurile alocate membrilor Guvernului erau goale.El a spus că suntem în plină criză. "Sute de mii de români protestează în stradă, naţiunea este în alertă, este vie, este atentă şi foarte nemulţumită", a spus preşedintele. Şeful statului a afirmat că ţara se află într-o "criză" în care a ajuns după ce PSD a "repurtat o mare victorie" în alegeri, dar imediat după aceea, "cu o ciudată strategie de tip kamikaze", a intrat în "coliziune frontală" cu o parte semnificativă a poporului, revoltând-o prin modificarea legilor penale.

La sosire, preşedintele a fost aplaudat îndelung de către parlamentarii opoziţiei, fiind întâmpinat însă doar de către liberalul Cătălin Predoiu, vicepreşedinte al Camerei şi de către Mihai Goţiu (USR), vicepreşedinte al Senatului.Preşedintele a mulţumit pentru primirea foarte frumoasă şi a spus că s-ar fi adresat şi Guvernului, dar ”nu-i bai”, că la ei a fost deja.