Raportorul Parlamentului UE pe RM, îngrijorat de situaţia Jurnal TV şi TV7: „Cer autorităţilor şi clasei politice să facă tot posibilul pentru a garanta funcţionarea neîngrădită a presei independente”

Raportorul Parlamentului UE pe RM, îngrijorat de situaţia Jurnal TV şi TV7: „Cer autorităţilor şi clasei politice să facă tot posibilul pentru a garanta funcţionarea neîngrădită a presei independente”
Sursa: jurnal.md Foto: austrevicius.lt 03.02.2017 16:57
Raportorul Parlamentului European pe Republica Moldova, Petras Auštrevičius, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia Jurnal TV şi TV7 şi solicită autorităţilor de la Chişinău să garanteze funcţionarea neîngrădită a presei independente.
 
Într-o declaraţie remisă presei, europarlamentarul face apel către Preşedinţie, Parlament şi Guvern să facă tot posibilul pentru ca independenţa şi libertatea mass-media din Republica Moldova să fie pe deplin garantate.
 
„Îmi exprim de asemenea îngrijorarea faţă de circumstanţele în care anumite instituţii de presă independente, Jurnal TV şi în special TV 7, sunt forţate să îşi desfăşoare activitatea. Dificultăţile de natură administrativă şi juridică, pe care le întâmpină instituţiile media în exercitarea activităţii, nu pot fi justificate în niciun fel”, a declarat  Petras Auštrevičius.
 
Europarlamentarul aminteşte de angajamentele asumate la semnarea Acordului de Asociere, care se referă inclusiv la libertatea presei.
 
„Fără aceste elementele fundamentale, fără o toleranţă reală a opiniilor şi fără includerea tuturor palierelor societăţii în chestiunile care privesc statul, nimeni nu se poate aştepta la un succes când vine vorba de europenizarea Moldovei. Aşadar, solicit autorităţilor moldovene şi clasei politice să facă tot posibilul pentru a garanta funcţionarea neîngrădită a presei independente din Republica Moldova. Rămân încrezător că cei responsabili vor înţelege că dialogul deschis cu toţi actorii din societate este în interesul real al unui stat”, conchide oficialul european.

Amintim că administraţia Jurnal Trust Media a anunţat, pe 12 ianuarie curent, reformarea postului de televiziune în legătură cu atacurile la care a fost supusă instituţia de-a lungul activităţii sale şi care s-au înteţit în ultima perioadă, culminând cu rezilierea unilaterală şi necondiţionată a contractului de locaţiune de către proprietarul în care Jurnal TV îşi are sediul de şapte ani.

„Pe parcursul acestor şapte ani am făcut tot ce ne stă în puteri pentru a promova adevărul, însă lupta cu un sistem oligarhic care şi-a subordonat întregul stat şi toate instituţiile este una inegală. O singură televiziune care activează pe cont propriu şi din mijloace private, fără niciun ajutor din interior sau exterior, nu este în stare să concureze cu cineva care ignoră orice reguli civilizate de joc”, a explicat conducerea trustului.

Vestea că Jurnal TV a fost obligat să părăsească de urgenţă sediul şi trebuie să-şi reducă drastic producţia proprie a stârnit îngrijorare în rândul mai multor oficiali europeni, dar şi deputaţi de la Bucureşti. Europarlamentarul român Monica Macovei a declarat că este inadmisibil să închizi o televiziune într-un stat democratic. Macovei a mai spus că dacă Jurnal TV îşi va sista activitatea acest lucru ar fi o mare pierdere pentru cetăţeni şi ar avea consecinţe asupra parcursului european al Moldovei. Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal din România, Cătălin Predoiu, a declarat prin atacurile asupra postului de televiziune Jurnal TV, puterea de la Chişinău limitează libertatea presei. Şi europarlamentarul român Cristian Preda a declarat că ceea ce se întâmplă cu Jurnal TV este o răfuială politică şi a cerut autorităţilor de la Chişinău să protejeze libertatea presei. 

O reacţie dură a avut şi deputatul şi jurnalistul român Matei Adrian Dobrovie, care crede că restrângerea activităţii Jurnal TV este o atingere foarte gravă a libertăţii presei în Republica Moldova într-un context foarte complicat în care Jurnal TV era o sursă de ştiri credibilă şi, practic, una dintre puţinele surse alternative la propaganda televiziunilor lui Vladimir Plahotniuc. În opinia politicianului român, Jurnal TV era o „contrapondere la un şuvoi de propagandă” a regimului oligarhic de la putere, iar prin atacul asupra postului RM alunecă spre un regim autoritar, „un regim care pune pumnul în gură şi încearcă să reducă la tăcere toate vocile critice”.

La rândul său, analistul Fundaţiei Jamestown Vladimir Socor a spus că lovitura ce vine sub masca unei dispute comerciale este cea mai dură şi severă acţiune după lungul şir al persecuţiilor contra Jurnal TV şi că cel care a pus-o la cale este, indiscutabil, oligarhul şi şeful PD, Vladimir Plahotniuc.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI